Lumina soarelui este esențială în viața omului, iar în ciuda reacțiilor sale adverse, lumina soarelui are totuși o serie de efecte benefice. Egiptenii, grecii și romanii, încă din era antică au folosit lumina soarelui în scopuri terapeutice.

Profesorul FINSEN din Danemarca a reușit să construiască un dispozitiv cu care se putea produce o lumină naturală asemanătoare celei solare, dar fără efecte secundare. Astfel, el a obținut rezultate foarte bune în terapiile in care a folosit acest aparat. Această invenție, în 1903, a primit premiul Nobel.

Un grup de cercetători maghiari, la sfârșitul anilor 1970, sub conducerea dr. Fenyő Márta, au realizat lumina polarizată cu bandă largă.

Lumina polarizată are o lungime de undă și o vibrație specifică ce poate să inițieze procesele de autovindecare ale organismului. Aceasta își exercită efectul la nivel celular (un efect biostimulativ), adică lumină pătrunde la nivel celular și acolo își face efectul. Astfel, aceasta nu tratează doar simptomatologia ci și cauza etiologică a bolii.

Experiențele arată această lumina că are efecte benefice în tratarea următoarelor afecțiuni:

 1. MEDICINA VETERINARĂ (nu este un efect placebo, autosugestie).
 2. VINDECAREA PLĂGILOR: ulcer de gambă, escare, arsuri de gradul I și II, plăgi postoperatorii, plăgi după accidentări (tăieturi, julituri), unghie încarnată, degerături.
 3. LEZIUNI: luxații, entorse, fracturi, contuzii.
 4. PROBLEME ALE SISTEMULUI LOCOMOTOR, ALE ȚESUTURILOR CONJUNCTIVALE ȘI REUMATICE: artrite (inflamația articulației), artroze (deteriorarea articulației), inflamații ale tendoanelor sau a fasciilor, monturi, exostoză pe calcaneu, hiperuricemie, dureri musculare reumatice, redoare de ceafă, hernie de disc vertebral, lumbalgie, spondiloză, Sindromul Bechterew.
 5. PROBLEME DE CIRCULAȚIE: hipertensiune arterială, aritmii, atac de cord, stenoza arterelor, deficit de circulație la nivelul vaselor cerebrale, stenoza arterelor membrelor inferioare, stenoza arterelor renale, tromboză, varice inflamate.
 6. INFECȚII, ALERGII: sinuzite (maxilare, frontale), influenza, rinită, rinită alergică, faringită, alergie la praf, amigdalită, răgușeală, bronșită, tuse, pleurezie, pneumonie, astm, otită, conjunctivită, inflamația la nivelul ochilor, iritația ochilor, cataractă, retinopatie diabetică, inflamație glandei mamare, inflamație mamelonului, pericardită.
 7. ÎN SISTEMUL DIGESTIV: reflux, gastrită, ulcer gastric, hepatită, colecist, alergie alimentară, pancreatită, inflamație a colonului, abces perianal, inflamația hemoroizilor.
 8. INFECȚIILE CĂILOR URINARE: inflamația bazinului renal, inflamația rinichilor, uretrită, cistită, incontinență urinară.
 9. BOLI ALE PIELII: inflamația pielii, alergie tegumentară, eczeme, urticarie, înțepătura unui țânțar, căderea părului, mătreață, inflamație a glandei sudoripare axilare, furuncul, infecții fungice ale pielii și ale unghiilor, acnee, puncte negre, psoriasis, herpes, neguri, abces.
 10. MODIFICĂRI NEUROLOGICE: pareză facială, pareza nervului facial, inflamație a nervului facial, scleroză multiplă, Parkinson, depresie.
 11. GLANDA TIROIDĂ
 12. OSTEOPOROZĂ
 13. PROBLEME GENERALE DE SĂNĂTATE: cefalee, migrene, dureri de măsea, parodontoză, menstruație dureroasă, chisturi, inflamația prostatei, diabet zaharat.
 14. ÎN COSMETICĂ: celulită, riduri, piele uscată, liniile rămase după sarcină, arsuri.
 15. ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR

TERAPIA CU CULORI

În terapie folosim culoarea de bază galben, dar se pot folosi și lentile de diferite culori cum ar fi: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo. Cu ajutorul terapiei cu culori putem să accelerăm procesul de vindecare, deoarece fiecare culoare este benefică în tratarea anumitor tipuri de afecțiuni.

Durata terapiei este în funcție de boală, între 4-15 minute, de două ori pe zi, de la o distanță de maxim 10 cm și se aplică pe suprafața neacoperită a corpului.

Aparatele pentru terapie se pot găsi în mai multe dimensiuni ale lentilei, și pot fi utilizate în funcție de suprafața pe care dorim să o tratăm.

Terapia nu are nici un efect advers și se poate folosi inclusiv la nou-născuți, începând de la a 3-a zi de viață.

Terapia este recunoscută ca fiind un dispozitiv medical. Se utilizează în mai multe spitale din lume, iar în momentul actual, în România, este utilizat în mai mult de 70 de spitale din țară.

Despre terapia cu lumină polarizată au scris multe cărți medici și specialiști din întreaga lume, iar acestea există și traduse în limba română.

Surse: Kevin Edelman – Sa mori sanatos