Osteoporoza

Ce înseamnă osteoporoza?

Vorbim de osteoporoză atunci când densitatea osoasă scade, respectiv masa osoasă, ce duce la creșterea fragilității oaselor, precum și la creșterea riscului apariției fracturilor spontane. Numele bolii în sine înseamnă: os poros, găurit, trabecular.

La un adult, pentru menținerea structurii și integrității țesutului osos este răspunzătoare funcționarea coordonată a osteogenezei și a osteolizei. Masa osoasă se schimbă în funcție de vârstă, în tinerețe predomină procesele care cresc masa osoasă, apoi raportul se inversează odată cu înaintarea în vârstă. Țesutul osos crește până la vârsta de 25-30 ani, apoi masa lui scade și slăbește. Rata pierderii din țesutul osos, la această vârstă, fiind de 3-5%.

Dacă echilibrul dintre funcționarea celulelor osteogenetice (osteoblaști) și a celulelor osteolitice (osteoclaști) se dereglează și atunci pierderea masei osoase crește, acest lucru duce la osteoporoză.

Frecvența osteoporozei

Osteoporoza este prezentă la mai mult de 100 de milioane de oameni din întreaga lume. În România, la aproximativ 7-10% din populație există această boală, ceea ce înseamnă 1,5-2 milioane de persoane. Numărul cazurilor crește odată cu înaintarea în vârstă, dar datorită evoluției metodelor de diagnosticare și terapeutice, crește și numărul cazurilor depistate. Fiecare a treia femeie aflată la menopauză, și mare parte a populației vârstnice, suferă de această boală. La femei este de patru ori mai frecventă decât la bărbați.

La 50-70 de femei din 1000 apare o fractură osoasă pe an, ceea ce este de 8-10 ori mai mult decât la bărbați. Pe parcursul vieții, jumătate dintre femei, suferă o fractură osoasă gravă ce are la bază osteoporoza, iar din acestea, doar o optime se recuperează în totalitate.

Simptomele osteoporozei

Cel mai important simptom al osteoporozei este acela că, la o acțiune a forței obișnuite, fracturile osoase apar mai des, la nivelul coloanei vertebrale, încheieturii mâinii, la nivelul șoldului. De cele mai multe ori o fractură aparent întâmplătoare ne atrage atenția asupra pierderii cronice a masei osoase, iar vindecarea este rareori ideală, astfel că scheletul osos se deformează, scade înălțimea corporală, toracele se afundă.

Din cauza tasării vertebrelor apar dureri din cauza presiunii la nivelul terminațiilor nervoase (de ex. Lumbalgia). Durerile osoase ce devin constante pot să facă viața pacienților insuportabilă. Osteoporoza avansată, care are deja semne clinice – mai ales osteoporoza coloanei vertebrale – deformează statura: scade semnificativ înălțimea corporală, vertebrele se aplatizează, coloana vertebrală se îndoaie, distanța de aproximativ 3 degete dintre rebordul costal și bazin se îngustează sau dispare, pielea devenită largă formează pliuri cutanate laterale. În osteoporoza apărută în menopauză, pe lângă fractura la nivelul încheieturii mâinii, apar fracturile vertebrale, la o forță relativ mică, În schimb la osteoporoza senilă, fracturile cele mai des întâlnite sunt cele din regiunea șoldului (fractură de col femural).

Evoluția osteoporozei

Evoluția acestei boli variază foarte mult de la persoană la persoană. Cel mai ferict caz este atunci când îngrijirea în menopauză este începută preventiv, încă de la apariția tulburărilor menstruale. În aceste cazuri pierderea masei osoase o să fie în proporție mare doar la vârstă înaintată, astfel nu sunt afectate, atât de mult, calitatea vieții, respectiv evoluția bolii.

La o vârstă înaintată, fracturile survenite pe fond de osteoporoză avansată, pun întotdeauna în pericol viața persoanei. În aceste cazuri fracturile de col femural, în proporţie de 50% din cazuri, sunt letale. Cauzele decesului sunt de obicei trombemboliile, pneumoniile, sepsis-ul, apărute din cauza imobilizării îndelungate la pat a bolnavului.

Tratamentul osteoporozei

Tratament medicamentos

Pe baza examinărilor clinice, în creșterea masei osoase pot fi benefice flavonoizii și biofosfonații. Aceștia din urmă, precum și derivații lor mai moderni, blochează funcția celulelor osteolitice, reducând astfel riscul apariției fracturii osoase.

Utilizarea modulatorilor selectivi ai receptorilor de estrogeni (MSRE) se bazează pe faptul, că au efect similar cu cel al estrogenilor asupra oaselor, metabolismului lipidic, dar nu au efect asupra receptorilor de estrogeni aflați la nivelul sânilor sau în peretele uterului. De aici și numele de selectiv.

Deoarece estrogenul blochează osteoclaștii și progesteronul stimulează osteoblaștii și este important în tratarea tulburărilor de ciclu menstrual, respectiv menopauză. Este cunoscut faptul că administrarea de estrogen încetinește sau oprește pierderea masei osoase în menopauză, dar substituția de hormoni în menopauză (HRT – hormone replacement therapy) poate să crească riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și/sau a cancerului de sân, acesta fiind și motivul pentru care nu este recomandat.

Se poate să fie nevoie de suplimentarea calcitoninei, un hormon care este secretat la nivelul pancreasului și care, prin hormonii tiroidieni, prin blocarea activității osteo-claștilor, are efect asupra metabolismului calciului. Din păcate calcitonina își pierde eficacitatea foarte repede în aproximativ (2-3 ani), de aceea se poate administra doar în cazuri bine argumentate.

Fizioterapie

Printre metodele de terapie recomandate, tratamentul prin mișcare ocupă un rol important deoarece putem să moderăm nivelul pierderii masei osoase. Mișcarea regulată, corespunzătoare vârstei și stării de sănătate, nu prezintă un pericol pentru oase, îmbunătățește condiția fizică și starea generală de sănătate. Fizioterapia ameliorează durerea, previne sau modifică deformarea coloanei vertebrale, îmbunătățește postura și simțul echilibrului. Cheia eficienței este regularitatea aplicării terapiei. Pentru ameliorarea durerilor osoase și musculare se utilizează tratament electronic, împachetare cu gheață, masaj, etc.

Suplimentarea alimentației cu vitamine și minerale:

Necesarul de calciu al organismului diferă în funcție de vârstă. În general, necesarul de calciu este de 500-600 mg pe zi, dar în anumite situații (sarcină, lăuzie, masa osoasă mică din naștere, etc.) acesta crește până la 1000-1500 mg pe zi. Alimentele bogate în calciu sunt preferabile a fi consumate la prânz. După-masă sau seara trebuie să suplimentăm cu tablete de calciu deoarece, luând în considerare ritmul zilnic al regenerării țesutului osos, calciul luat seara se asimilează cel mai eficient.

Dacă luați mai mult calciu decât este recomandat, acest lucru poate duce la formarea calculilor renali și poate să influențeze în mod negativ absorbția altor substanțe minerale. În tratamentul osteoporozei este recomandată administrarea de 1,5 g de calciu, 600 mg magneziu, 25-50 mg de mangan zilnic. Pentru menținerea echilibrată a metabolismul de calciu și a țesutului osos sunt importante și mineralele: fluorid, magneziu, cupru, mangan și stronțiu.

Pentru absorbția activă a calciului este necesară și vitamina D. Dacă nivelul acestei vitamine nu este adecvat, suplimentarea calciului este mai puțin eficientă. În prevenirea osteoporozei avem nevoie de vitamina D, o doză de 200-400 UI (unități internaționale), adică 25-50 mg pe zi. Din punct de vedere biologic, vitamina D3 ar fi cea mai recomandată în aceste situații.

Deficiența de vitamina C deteriorează compoziția de colagen a oaselor, doza zilnică recomandată fiind de 500 mg.,

Pentru metabolismul osos este neapărat nevoie de vitamina K și acidul folic.

Fosforul este un element important în structura osoasă. Dacă este în exces, blochează încorporarea calciului în oase. În alimentația omului modern există riscul de a introduce în organism prea mult fosfor, de aceea se recomandă a fi evitate: băuturile răcoritoare carbogazoase, cașcaval vrac, organe ale animalelor, alimente ce conțin fosfați.

Legat de alimentație, trebuie să fim atenți la trei lucruri: aport adecvat de calciu și vitamina D, atingerea și menținerea greutății corporale în parametrii optimi.

Important de știut

La femei, osteoporoza apare odată cu tulburările de ciclu menstrual, la începutul menopauzei. Îngrijirea corespunzătoare a sănătății femeii aflate în menopauză este cea mai sigură metodă pentru prevenirea osteoporozei.

Cele care suferă de osteoporoză trebuie să-și reamenajeze casa. Este bine dacă îndepărtează pragurile care nu sunt necesare, covoarele pe care se alunecă, trebuie să fie atente la podeaua alunecoasă. În baie, este bine dacă plasați covoare cauciucate și bare de care vă puteți ține. Nu este recomandat să țineți în casă un câine de talie mare, sau să-l scoateți dvs. la plimbare. Este bine să vă gândiți care ar mai putea fi sursele de pericol în casa dumneavoastră și să le îndepărtați.

Dieta vegetariană ajută în multe cazuri la instalarea osteoporozei, din cauza aportului scăzut de calciu, vitamina D și alte vitamine (B12, acid folic).

Probleme reumatice

Ce este boala reumatoidă?

Boala reumatoidă cauzează durere și rigiditate la nivelul articulațiilor, a mușchilor, a tendoanelor, la nivelul spatelui sau la nivel cervical. Acesta poate să țină câteva zile sau câțiva ani, provocând de la disconfort ușor până la invaliditate gravă.

Bolile reumatoide sunt foarte frecvente la persoanele vârstnice, dar pot apărea la orice vârstă, indiferent de gen, de rasă, de situația socială, putând fii afectați inclusiv copiii.

Bolile reumatoide pot apărea în întreaga lume și în orice zonă climatică. În lume, fiecare a 7-a persoană este afectată.

Pe parcursul vieții, la acești bolnavi, apar durerile de spate sau cele articulare. Doar un mic procent din cei care au o boală reumatoidă au dureri constante, sau devin invalizi. Este foarte importantă diagnosticarea bolii rematoide. Diagnosticarea și instituirea unui tratament o poate face cel mai bine un medic specialist, dar este imposibil ca la orice durere mică să putem solicita terapia indicată de un medic.

Majoritatea bolilor reumatice nu se pot contacta fizic de la altă persoană. Unele dintre aceste boli se pot moșteni, dar majoritatea nu. Cunoaștem cauzele la câteva tipuri de boli reumatice, dar nu știm cum să le prevenim. La majoritatea bolilor reumatice nu cunoaștem tratamentul integral, dar terapiile medicamentoase și cele complementare pot ameliora durerea sau pot încetini evoluția bolii. Mișcarea este foarte importantă pentru întărirea musculaturii și ajută la menținerea mobilității articulațiilor. Articulațiile care sunt foarte deteriorate se pot înlocui cu unele artificiale, asigurând astfel mobilitatea articulației.

Decesul cauzat de o boală reumatică este foarte rar. Noi putem face multe lucruri ca să diminuăm durerea și să scădem nivelul invalidității. Prin diagnosticare precoce, cu îngrijire corespunzătoare, putem preveni invaliditatea gravă. În momentul de față, mulți oameni devin invalizi din cauza bolilor reumatice, mai mulți decât din cauza unor accidente.

Există aproximativ 200 de tipuri de boli reumatice, de diferite forme, iar cele mai frecvente sunt:

Durere de spate sau cervicală, care poate să aibă mai multe cauze, cele mai frecvente sunt: expunerea îndelungată la un efort fizic al coloanei vertebrale, ținuta necorespunzătoare, obezitatea (care poate provoca inflamarea articulațiilor coloanei sau a șoldului), o altă cauză mai poate fi și presiunea la nivelul terminațiilor nervoase sau o afecțiune a osului. Câteodată durerea de spate poate să fie și fără o cauză evidentă.

Reumatismul, care presupune o durere ce apare în jurul articulațiilor. Aceasta nu este cauzată de infecție sau leziune, ci adeseori este datorată suprasolicitării sau leziunii minime a articulației. Această durere dispare de obicei în timp scurt. Cu înaintarea în vârstă, aproape toată lumea simte un impuls de durere, dar care dispare în scurt timp.. Cele mai multe dureri, care apar în jurul articulațiilor, sunt semnul unui reumatism ușoar, care trece repede. Artrita: înseamnă inflamația la interiorul articulației care provoacă durere și rigiditate. Dacă nu este tratată, articulațiile se vor deteriora treptat. Artrita reumatoidă și bolile degenerative ale articulațiilor sunt cele mai frecvente boli reumatice, care afectează articulațiile.

Pentru tratarea osteoporozei și a problemelor reumatice vă putem recomanda următoarele produse, cu care am ajutat deja zeci de mii de oameni.

Dispozitiv de terapie cu lumină polarizată

  • Este utilizat în întreaga lume de către medici și zeci de mii de oameni pentru tratarea osteoporozei. Conform mai multor studii și păreri ale specialiștilor, acesta reface structura oaselor, stimulează producția de vitamină D la nivelul oaselor. Deoarece, greutatea cea mai mare a corpului o resimțim la nivelul coloanei și a șoldului, la aceste oase se manifestă și cel mai frecvent osteoporoza. Astfel că tratamentul trebuie aplicat la acest nivel.
  • În problemele reumatice, la debutul artrozei, terapia ajută la ameliorarea durerii, iar după un tratament de câteva săptămâni sau luni problema poate să dispară complet. Este foarte bun în tratarea următoarelor probleme: dureri de spate, exostoză pe calcaneu, mont, inflamația articulației de șold, tratament pentru coloana vertebrală, tratarea diformităților articulare, durere lombară, hernie de disc, inflamația articulației umărului.

Salteaua magneto-pulsatilă este un alt dispozitiv care este foarte util în tratamentul problemelor osoaselor. Este un ajutor de nădejde în tratarea durerilor provocate de osteoporoză sau de alte forme de reumatism.

Surse: Kevin Edelman – Sa mori sanatos