În civilizația vestică cea mai cunoscută terapie este tratamentul medicamentos. Tratamentul cu medicamente a început să se răspândească din ce în ce mai mult începând cu anii 1900, iar în zilele noastre terapia cu medicamente aproape că a eliminat de pe piață orice alt mod de terapie.

Să vedem un pic cursul istoric în ceea ce privește evoluția industriei de medicamente:

În Europa, începuturile ne plasează în anul 1926 când, în Germania, o firmă din industria chimică – Interessengemeinschaft Farben – a devenit cea mai mare putere politică și economică. Încă dinaintea celui de al II-lea război mondial, mai multe firme producătoare de medicamente au ajuns în subordinea acestei firme, de exemplu Bayer și Hoffman-Le Roche. Mai mult decat atât IG Farben a sponsorizat cu bani și regimul nazist condus de Hitler, respectiv mai multe lagăre cum ar fi Auschwitz sau Buchenwald. În timpul proceselor de la Nurnberg s-a clarificat că directorii IG Farben au guvernat de fapt statul nazist.

În America, istoria industriei de medicamente își are originea încă din anul 1840. Aici familia Rockefeller a fost cea care a început să acapareze producerea de medicamente, apoi imperiul industrial chimic creat de Rockefeller a încheiat un acord cu IG Farben, creând astfel un cartel imens în industria medicamentelor.

La începutul anilor 1900 nivelul educației medicale era destul de scăzut, trebuiau să se administreze dintr-un buget destul de mic. De aceea cartelul industrial al medicamentelor – cu ajutorul unor fundații – a început să-și nominalizeze oamenii la conducerea universităților de medicină. Cine nu era de acord să colaboreze cu ei nu mai primeau sprijin de la diversele fundații, în schimb, cei care colaborau cu ei beneficiau de sprijin financiar substanțial. Astfel concurența nu avea nici o șansă în competiția cu aceste universități. S-a ajuns în stadiul ca acele universități să fie cele mai mari școli de medicină, mai întâi din America, apoi și din Europa. După aceasta, în aceste școli, studenții de la medicină au primit o educație bazată pe ideea că bolile pot fi vindecate doar cu ajutorul medicamentelor și astfel, încet, încet, medicina complementară a fost dată uitării.

Din ce ați citit până acum, poate vi se pare că sunt anti-medicamente, sau că în acest material vreau să discreditez industria de medicamente, dar nu asta intenţionez. Ce am scris mai sus nu am scris ca să-i discreditez pe ei, doar că aceasta este adevărul, aceasta este istoria industriei de medicamente si asta se poate citi oriunde, nu mai este un secret. Absolut nu sunt anti-medicamente, de acestea avem nevoie și inclusiv eu obișnuiesc să mai iau medicamente, dacă este necesar, dar nu trebuie să uităm că există și altfel de tratamente, altele decât cele medicamentoase. Există diferite soluții alternative care uneori pot da rezultate mai bune decât medicamentele, mai mult, există și cazuri când terapia medicamentoasă nu dă rezultate, dar cu ajutorul medicinii complementare bolnavii pot fi ajutați mult mai bine. Ce înțeleg eu prin medicină complementară? Tot ce nu este tratament medicamentos, de exemplu plantele medicinale, acupunctura, masajele terapeutice, aparatele pentru menținerea sănătății, etc… Mai este un argument în favoarea medicinii complementare, contrar medicamentelor, cele mai multe dintre metodele de terapie complementară nu au nici un fel de reacții adverse.

De ce este important să amintim de reacții adverse? Pe baza unor statistici oficiale, cauzele cele mai frecvente ale deceselor din întreaga lume, sunt:

  1. Boli cardiovasculare
  2. Boli canceroase
  3. Reacțiile adverse ale medicamentelor

Este destul de înfricoşător că ceea ce folosim pentru a ne vindeca se află totodată pe locul trei printre cauzele deceselor (și aici nu au luat in calcul pe cei care s-au folosit de medicamente ca să se sinucidă). Mai este o altă problemă cu consumul a prea multor medicamente și anume aceea că nu oferă vindecare totală. Ce înțeleg eu prin aceasta? De exemplu, pacientul are hipertensiune arterială, medicul prescrie un medicament, care oferă reacții adverse, totodată pacientul probabil va trebui să utilizeze acest medicament pentru tot restul vieții lui și nu există nici o garanție că dacă va lua acest medicament nu va avea probleme din cauza hipertensiunii arteriale, nu va avea hemoragie cerebrală, nu va avea probleme cu inima, etc… Astfel că, el ia medicamentul pentru tot restul vieții, dar nimic nu este garantat, în plus mai are și reacții adverse. Aici este o mare problemă!

Vreau să subliniez încă o dată, că nu vreau să încurajez pe nimeni să nu ia medicamente, după părerea mea terapia medicamentoasă alături de cea complementară poate fi soluția ideală în vindecarea diferitelor boli. Ceea ce nu consider eu un gest corect, este atunci când un medic încearcă să-și descurajeze pacientul să folosească o metodă alternativă de vindecare. Numai fiindcă medicul nu cunoaște tratamentele complementare, acesta nu este un motiv să discrediteze această metodă de terapie în fața pacientului. Fiecare om are dreptul la viață, la sănătate, și de aceea sarcina medicului nu este doar că pe baza celor învățate la facultatea de medicină, și pe baza experiențelor sale, să-i prescrie doar un tratament medicamentos, pentru că atunci ar avea o vedere limitată asupra situației. Un medic bun trebuie să se orienteze, să încerce să cunoască toate metodele terapeutice existente, ceea ce ar putea ajuta pacientul, și astfel, împreună cu pacientul, să găsească rezolvarea ideală pentru problemele sale medicale.

Și atunci de ce există totuși medici, care nu procedează așa? Înainte să vă gândiți că poate din răutate, vă spun eu că nu asta este cauza. Medicii sunt oameni buni, care vor să ajute oamenii, dar la rândul lor au fost și ei induși în eroare, nu au primit o educație corespunzătoare.

Eu am păreri negative nu doar despre terapia medicamentoasă, ci și despre cea complementară. Care este de obicei problema cu medicina complementară? De obicei aceea că oamenii nu prezintă corect acest domeniu terapeutic și de aceea se afirmă unele lucruri despre aceste metode terapeutice complementare, afirmații care nu sunt adevărate. Probabil ați auzit și dumneavoastră despre mai multe cazuri, când cineva a convins un client, cu minciuni, să cumpere un gel-minune, un ceai medicinal, un aparat, pentru că acestea îl vor vindeca. Apoi pacientul a constatat că toate acestea nu ajută la vindecarea bolii sale, ori produsul este de fapt un fals, adică el nu a primit produsul despre care s-a vorbit, ci a primit o imitație ieftină, care nu-l va ajuta în rezolvarea problemelor sale medicale.

Am strâns aici câteva lucruri pe care să le aveți în vedere atunci când apelați la o metodă alternativă de terapie, câteva criterii importante pe care, dacă le știți, vă pot ajuta să nu fiți înșelați:

  1. Să evitați să cumpărați de la oameni care merg din casă în casă și își prezintă produsele “minune”. Cu un dispozitiv/produs pentru terapii complementare serios nu se „plimbă” nimeni de la o casă la alta casă, ca să îl vândă. Dacă reprezentanții sunt profesioniști, atunci au o clinică, un centru de sănătate sau un magazin unde prezintă aceea terapie/produs. Așa cum un chirurg cardiovascular nu „umblă” din casă în casă, ca să-și ofere serviciile, tot așa nici un specialist profesionist în tratamente complementare nu va „umbla” din casă în casă ca să-și vândă serviciile. Dacă cineva vă sună la ușă, sau vă sună la telefon să vă facă o programare, să vină la dumneavoastră, să vă prezinte serviciile, să vă gândiți că ceva nu este în regulă.
  2. Dacă vă invită cineva la un restaurant sau la un curs, într-o locație care nu are legătură cu o clinică sau un centru medical, unde vă vor prezenta “Cel mai bun supliment alimentar sau dispozitiv medical din lume”, să începeți să fiți un pic suspicioși. De ce? Fiindcă dacă veți cumpăra acolo, va fi iarăși pe „ghicite”. S-ar putea ca produsul cumpărat acolo să fie într-adevăr bun, dar dacă mai târziu veți avea probleme cu el, mai mult ca sigur că veți găsi greu sau deloc persoana sau firma de la care ați cumpărat articolul respectiv. Acesta va fi cazul cel mai fericit. Mult mai rău este atunci când cumpărați la un „curs”, ținut într-un restaurant, un produs scump pe care după aceea nu-l veți mai putea folosi și nu mai știți unde să găsiți firma de la care ați achiziționat produsul respectiv.
  3. Să nu cumpărați dispozitive medicale de pe internet, deoarece puteți să fiţi înşelați. Din ce în ce mai multe produse sunt accesibile și vândute pe internet, iar problema este că pe internet, indiferent dacă este sau nu adevărat, caracteristicile produselor sunt modificate sau inexistente. Chiar și în lumea reală există escroci care pot să înșele oamenii foarte ușor, dar în lumea virtuală, pe internet, totul este mult mai ușor. Mulți clienți s-au aflat în situaţia în care au auzit despre un dispozitiv care i-ar putea ajuta în afecțiunea lor, apoi ei, sau nepotul, cineva din familie, au găsit unul exact la fel pe internet, la o treime din preț. Clientul a cumpărat, dar a fost prea târziu când și-a dat seama că acel produs nu este același cu cel recomandat de specialist, ci doar o imitație a acestuia. Cumpărați dispozitive medicale de pe internet doar în cazul în care aţi mai cumpărat de la firma respectivă, și sunteți mulțumit de produsele respective. Dar și în acest caz să vă asigurați că veți comanda exact de la aceeași firmă.

Dacă vă aflați în una din cele 3 situații enumerate mai sus, și cineva vă propune să cumpărați un dispozitiv sau un serviciu medical complementar, spuneți NU, daca doriţi să nu fiți înșelați!

De unde să cumpărați? Ce criterii trebuie să îndeplinească o clinică, un centru medical, sau un magazin, ca Dumneavoastră să vă cheltuiți banii liniștit?

  1. Firma trebuie să aibă un sediu permanent, dacă se poate sa fie în orașul dumneavoastră. Astfel, puteți găsi ușor reprezentanții firmei și/sau persoana care v-a recomandat soluția medicală. La acest sediu ar trebui să vă facă propunerile în ceea ce privește vindecarea/ameliorarea prin metode complementare, eventual cumpărarea diferitelor produse. Aceasta nu trebuie să se facă pe stradă, în restaurant, etc…
  2. Dacă vă aflați într-un sediu de acest fel să vă uitați bine în jur și observați dacă mai sunt și alți oameni care vizitează acel loc pentru a-și îmbunătăți starea de sănătatea. Dacă cineva oferă oamenilor produse și servicii de calitate, care sa îi ajute, atunci la acel sediu sau magazin nu veți fi singura persoană care cumpără. Vă veți întâlni și cu alți oameni care revin în acel loc, în mod regulat, și care utilizează produsele sau serviciile, iar ei au păreri bune despre acestea, etc…
  3. Să cumpărați dispozitive, servicii de menținere a sănătății, doar din locurile unde vă este oferită posibilitatea să și încercați produsul, fie gratuit, fie contra unei sume modice. De ce este acest lucru important? Deoarece în această firmă, specialistul este dispus să vă ofere serviciile sale gratuit sau contra cost, și acest lucru îl face doar dacă este convins că ceea ce vă propune este bun și funcțional. Dacă eu știu că vând ceva de calitate inferioară, atunci voi încerca foarte repede să vă conving că acum trebuie să cumpărați, fără să vă dau posibilitatea de a încerca produsul înainte, fiindcă eu știu că dacă ați încerca acel produs ați avea o părere proastă despre el și despre mine, și sigur nu ați mai cumpăra.
  4. Să vă folosiți de serviciile oferite doar de la specialiștii care sunt dispuși să vă ajute și după ce efectuați tratamentul. Ce înțeleg eu prin acest lucru? Cineva vă spune că are un produs pe care trebuie să-l cumpărați si să-l utilizați zilnic, astfel acesta vă va ajuta în problema dvs. de sănătate. Trebuie să-l utilizați o perioadă de „x” zile, după care starea dumneavoastră de sănătate va fi îmbunătățită. Dacă produsul pe care vi l-a vândut este de calitate și eficient, atunci vă va oferi ocazia ca, după o anumită perioadă, să efectuați, gratuit, anumite analize, sau va sta de vorbă cu dumneavoastră să vadă dacă ați simțit o îmbunătățire a stării de sănătate, cum vă simțiți, etc… Astfel, ei sunt atenți şi vă tratează ca partener și cel mai important, vă monitorizează procesul de însănătoșire. Acest lucru îl fac doar cei care sunt profesioniști. De ce? Pentru că cei care sunt interesați doar ca să câștige bani, după ce ați cumpărat produsul, pe ei nu-i mai interesează ce se va întâmpla mai departe cu starea dumneavoastră de sănătate. Mai mult decât atât, ei știu din start că produsul respectiv nu o să vă fie de nici un folos și atunci nu o să vă propună monitorizarea stării de sănătate pentru că ei știu, în cazul acesta, că “se vor da de gol” și dumneavoastră veți observa ineficiența produsului dorit.

Așa că, dragi cititori, de acum știți care sunt acele 4 puncte pe baza cărora veți știi de unde merită să cumpărați produse, servicii medicale complementare:

1. Firma să aibă un sediu, un centru sau un magazin unde puteți oricând să vă duceți să cereți informații sau să cumpărați produse;

2. În acest magazin să existe activitate, să aibă cât mai mulți clienți;

3. Să vă ofere posibilitatea de a încerca produsul respectiv;

4. Să existe o monitorizare a îmbunătățirii stării dumneavoastră de sănătate

Dacă țineți cont de aceste 4 puncte, atunci când cumpărați ceva, sigur veți lua o decizie corectă.

Dragi cititori, am ajuns la finalul acestui capitol si sper că v-am lămurit în ceea ce privește întrebarea: Care dintre cele două metode de vindecare este mai bună, cea medicamentoasă sau cea complementară?

Cheia este combinarea corectă a celor două metode.

Rămâneți alături de mine, iar în capitolele următoare vă voi vorbi despre boli care în zilele noastre sunt boli sociale, și bineînțeles, că vă voi oferi și rezolvări/soluții, care deja au ajutat zeci de mii de oameni.

Surse: Kevin Edelman – Sa mori sanatos