În zilele noastre poate fi considerat ucigașul numărul unu în lume. Din păcate, fiecare dintre noi ne-am întâlnit cu următoarele boli, dacă nu personal, atunci prin cineva cunoscut din anturajul nostru: hipertensiune arterială, infarct miocardic, hemoragie cerebrală, stenoza arterelor, nivel crescut de colesterină, etc.
Nu știm exact câți oameni din întreaga lume suferă de aceste boli (vorbim de 100 de milioane), dar s-a stabilit că fiecare al 10-lea om din lume moare din cauza unui accident vascular cerebral.
În România, bolile cardio-vasculare sunt cauzele deceselor în proporție de 60%. Acest lucru arată că, în România, 12 milioane de oameni suferă de una din aceste boli. Datele au fost publicate în 2013 de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, iar conform acestor date, România este depășită doar de Ucraina și Bulgaria. În România bolile cardio-vasculare sunt răspunzătoare pentru 60% dintre decese, în Danemarca sau Franța acest raport este de doar 30%. În ciuda faptului că în România decesele cauzate de boli cardiovasculare sunt foarte frecvente, țara noastră alocă cei mai puțini bani pentru tratarea acestor bolnavi. Statul cheltuie o sumă infirmă de numai 48 de euro (cca. 215 lei) pe an pe un astfel de pacient.
Într-un articol publicat în anul 2014, unul dintre cei mai cunoscuți cardiologi a descoperit un lucru interesant în legătură cu bolile cardiovasculare. Articolul îl puteți citi mai jos:
“Renumitul cardiolog vă dezvăluie care este adevărata cauză a bolilor cardiovasculare”

În cele ce urmează, medicul cardiolog dr. Dwight Lundell vă dezvăluie ce stă în spatele bolilor cardiovasculare. Această afirmație s-a răspândit ca “focul” pe internet.
“Noi medicii, din cauza pregătirii noastre, a cunoștințelor pe care le dobândim, și a egoului gândirii noastre, care este prea mult influențată de prestigiu, credem că nu putem greși. Dar uitați-mă aici, recunoscând că am greșit. Sunt medic specializat în chirurgia cardiovasculară, cu 25 de experiență, timp în care am efectuat mai mult de 5000 de intervenții chirurgicale și acum a venit timpul să repar greșelile pe care le-am făcut până azi.
Experții în medicină susțin că în spatele bolilor cardiovasculare stă nivelul ridicat al colesterolului din sânge. De aceea, noi recomandam pacienților noștri o dietă săracă în lipide și prescriam rețete cu medicamentele pentru pacient. Dar acest lucru nu mai este corect, ba dimpotrivă! În urmă cu câțiva ani, au descoperit că în spatele acestor boli stă de fapt inflamarea pereților vasculari, de aceea și tratamentul trebuie privit din alt punct de vedere și început prin alte metode.
E controversată situația, dar din cauza metodelor “corecte” folosite până acum, anul acesta, vor muri și mai mulți omeni din cauza bolilor cardiovasculare. Statisticile American Heart Association arată că, în Statele Unite ale Americii mai mult de 75 de milioane de oameni suferă de boli cardiovasculare, 20 de milioane au diabet zaharat și 57 de milioane de oameni sunt deja în stadiul incipient al diabetului zaharat. Problema este că de la an la an crește numărul tinerilor care se îmbolnăvesc. Trebuie să vă spun ceva, ca să vă fie foarte clar: colesterolul nu poate să se depună pe peretele vascular, dacă acesta nu este deja inflamat. De aceea nu colesterolul provoacă hemoragie cerebrală sau alte boli vasculare.
Dacă nu ar fi inflamația, colesterolul ar circula liber în sânge, așa este natural. Inflamația peretelui vascular este provocată de alimentele care conțin multiple substanțe sintetice. Deoarece organismul nu se poate apăra împotriva acestor substanțe toxice, sunt afectați pereții arterelor, iar colesterolul poate să adere mult mai ușor pe un perete inflamat, astfel se micșorează lumenul arterei, ajungând repede la un blocaj al circulației sanguine.
O altă cauză a acestei inflamații este dieta săracă în lipide. Specialiștii ne-au sfătuit ca, în loc de alimente, care au un conținut mare de grăsimi, să consumăm grăsimi vegetale obținute din soia, porumb, floarea soarelui. Aceste grăsimi conțin cantitate considerabilă de acizi grași Omega-6, dar nu conțin aproape deloc Omega-3, aceasta fiind foarte importantă pentru funcționarea echilibrată a organismului. De aceea, în zilele noastre, sunt din ce în ce mai mulți oameni diabetici, suferinzi de boli cardiovasculare și/sau obezi.
În dieta oamenilor, domină alimentele bogate în glucide și carbohidrați care conțin acizi grași Omega-6 prelucrați, pentru a putea fi conservați mai mult timp, iar aceste alimente sunt cele care au “otrăvit” deja aproape întreaga lume.
Stroke – Accident Vascular Cerebral (AVC)

Ce este stroke-ul?
Stroke-ul reprezintă deteriorarea temporară a funcției cerebrale, sau în cazuri mai grave, permanentă, care afectează un teritoriu bine delimitat al țesutului cerebral. Acest fenomen se produce atunci când, dintr-o anumită cauză, pe respectivulteritoriu cerebral, temporar scade sau chiar se întrerupe fluxul sanguin și, prin urmare, celulele nu mai primesc necesarul de oxigen și substanțe nutritive. Cea mai frecventă cauză este aceea că, în vasele cerebrale există un obstacol care poate fi un tromb, sau construcția spastică a vasului, ce cauzează stenoza arterei. Pentru funcționarea normală a țesutului cerebral este foarte importantă vascularizarea corespunzătoare a creierului, deoarece sângele transportă oxigenul, respectiv glucoza la nivel celular, cea din urmă fiind principala substanță nutritivă a acestor celule. Ca acest lucru să se întâmple, sângele trebuie să circule prin vasele cerebrale în cantitate corespunzătoare și fără obstacole.
Simptome: confuzie, comă, vibrarea globului ocular, tulburări de vorbire, greață, pierderea cunoștinței, diplopie, vertij, tulburări de echilibru, tulburări de deglutiție, pierderea parțială a vederii, cuvintele, propozițiile devin fără noimă, slăbiciunea unilaterală a membrelor, micșorarea câmpului vizual, limba scoasă stă într-o parte, pleoapele atârnă, hemipareza, mișcările membrelor devin greu de coordonat, trasaturile feţei se trag într-o parte.
Frecvența apariției stroke-ului
Poate apărea la orice vârstă, dar la cei cu vârsta de peste 45 de ani sunt mult mai predispuşi, cauzele declanșatoare se modifică în funcție de grupa de vârstă.
Tratamentul stroke-ului
Ca acesta să poată fi tratat cât mai eficient, cel mai important lucru este ca stroke-ul să fie recunoscut din timp și pacientul să fie transportat cât mai rapid într-un centru de urgenţă, sau dacă nu se poate, atunci la o secție de neurologie. Din cele descrise mai sus rezultă clar, că AVC-ul, la fel ca spasmul coronarian sau infarctul miocardic reprezintă o stare de urgență care poate pune în pericol viața pacientului. Centrele de urgenţă și secțiile de neurologie sunt pregătite pentru diagnosticarea și tratarea acestei boli. Dacă este cazul, pacienții cu AVC, aflaţi în stare gravă, sunt tratați pe secții de terapie intensivă. Primii pași în tratarea acestei boli ar fi, localizarea blocajului, definirea tipului (ischemic sau hemoragic), și dacă este posibil, mecanismul patologic prin care s-a produs (de ex. Tromboză, embolie, disecție de perete vascular, inflamația peretelui arterei, tumoră, boli hematologice). Este foarte important depistarea bolilor asociate, care pot influența evoluția stroke-ului. Mecanismul prin care s-a instalat un blocaj este important fiindcă accidentele vasculare cerebrale ischemice au un tratament diferit față de cele hemoragice.
Prognoza în stroke (AVC)
Este determinată de mai mulți factori, cum ar fi localizarea și extinderea stroke-ului, mecanismul de producere și dinamica în timp, factori etiologici, boli asociate, vârsta pacientului, timpul scurs până la internarea pacientului pe o secție adecvată, accesibilitatea metodelor de diagnosticare și de intervenție. Într-o parte semnificativă a cazurilor de stroke, evoluția este bună, deoarece simptomele dispar în câteva ore. Acest tip de stroke se numește AIT (atac ischemic tranzitoriu) și este asemănător spasmului coronarian în cazul inimii, ce poate provoca acuze anginoase. O altă parte semnificativă a cazurilor de blocaj evoluează spre sechele grave sau mai puțin grave, cum ar fi: slăbiciunea sau rigiditatea membrelor, tulburări de mers, de vorbire.
La acești pacienți este recomandat să se înceapă reabilitarea cât mai repede, iar în acest proces intervine fizioterapeutul, terapeutul în gimnastică medicală, logopedul, asistentul social, psihologul, medicul specialist de reabilitare. Un obstacol, în reabilitarea bolnavilor care au suferit un stroke, ar putea fi depresia de care suferă acești pacienți și care trebuie tratată și medicamentos. Stroke-ul cerebral poate duce la demența pacienților (demență vasculară). În unele cazuri stroke-ul acţionează asupra unei regiuni a creierului, care dacă este afectată, nu poate fi compatibilă cu viața, altă dată pacientul ajunge în comă, care poate fi temporară sau o comă profundă cu durată lungă.
Prevenirea stroke-ului
Cunoaștem deja foarte mulți factori de risc al stroke-ului (vârsta înaintată, hipertensiune arterială, boli cardiace, diabet zaharat, hiperlipidemie, ateroscleroză, tulburări care duc la creșterea vâscozității sângelui, respectiv la creșterea coagulabilității, fumatul, consumul excesiv de alcool, mod de viață sedentar, droguri, stresul, determinarea genetică). Un AVC în antecedente reprezintă un factor de risc pentru apariția unui alt AVC. Unii factori de risc acţionează doar asupra femeilor, cum ar fi utilizarea anticoncepționalelor, sarcina, nașterea.
Esența prevenirii unui AVC constă de fapt în profilaxia bolilor care pot fi factori de risc, sau dacă aceste boli deja există, în tratarea optimă a acestora. Este foarte important să excludem pe cât se poate obiceiurile nesănătoase care pot fi factori de risc ai AVC-ului, respectiv tratarea corespunzătoare a stresului, care este inevitabil prezent în viața noastră. Dacă facem sport regulat (mișcare aerobă), putem deja să facem mult în privința profilaxiei unui blocaj. Unii factori de risc însă, cum ar fi vârsta sau genele pe care le moștenim, nu pot fi influențate. De asemenea, AVC-ul apare foarte rar la tineri, majoritatea cazurilor se întâlnesc la cei cu vârsta de peste 45 de ani.
Infarctul miocardic

Deseori, infarctul miocardic nu se întâmplă cu o simptomatologie atât de dramatică, cum este arătată la televizor sau în filme. La foarte mulți indivizi, simptomele sunt mult mai puțin evidente, sau pot chiar să lipsească de tot.
Infarctul miocardic înseamnă distrugerea unei părți din miocard, datorită insuficienței circulatorii la nivelul mușchii inimii. Contrar cu infarctul cerebral (AVC), care poate fi ischemic sau hemoragic, infarctul miocardic este ischemic și atunci când apare un tromb, stenozează sau chiar obstrucționează definitivo arteră o inimii.
În trecut infarctul miocardic era letal în mult mai multe cazuri, decât în prezent. Deși, datorită recunoașterii mai bune a simptomelor, respectiv îmbunătățirii tratamentului, cei care trec printr-un infarct miocardic, majoritatea reușesc să supraviețuiască fazei acute. După infarct trebuie să ținem cont de o degradare a calității vieții, pe o perioadă de timp, și de riscul apariției morții cu cauză cardiacă.
Apariția infarctului miocardic, precum și recuperarea este influențată în mare măsură de modul de viață: obiceiuri alimentare, mișcare, nivelul stresului și capacitatea persoanei de a se trata. Un stil de viață sănătos poate scădea riscul de apariție a altor episoade de infarct miocardic care pot fi letale.
Cum recunoaștem infarctul miocardic? Simptomele tipice ale infarctului miocardic sunt bine cunoscute dar, în unele cazuri, sunt greu de recunoscut, deoarece intensitatea lor variază de la o persoană la alta. De foarte multe ori infarctul miocardic nu se manifestă prin simptomatologie atât de dramatică, așa cum ați văzut la televizor sau în filme. La femei, la persoanele în vârstă, sau la diabetici, simptomele infarctului miocardic nu sunt atât de evidente. Există persoane la care nu se manifestă nici un simptom, dar totuși, cu cât sesizați mai multe elemente dintre cele enumerate mai jos, cu atât este mai sigur că aveți un infarct miocardic.
- Senzație de apăsare la nivelul pieptului, eventual o senzație ciudată de plin, durere toracică de tip strângere (angină pectorală), ce ține timp de mai multe minute, durere care iradiază dinspre piept în brațe, în umăr, în spate sau chiar la nivelul dinților, spre mandibulă, dureri toracice tot mai frecvente, durere persistentă în partea superioară a abdomenului, dispnee, transpirație, senzație de leșin, greață, vărsături.
- Infarctul miocardic poate apărea oricând, la lucru, în timpul sportului, în timpul odihnei, dar și în timp ce faceți mișcare. Deși infarctul miocardic apare de obicei brusc, la mai mulți oameni, care au suferit infarct miocardic, sunt semne premergătoare cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni înainte de apariția infarctului. Unul dintre semnele prevestitoare ale infarctului o reprezintă durerea recurentă toracică, care se agravează la mișcare și se ameliorează la odihnă. Angina pectorală este cauzată de insuficiența circulatorie apărută la nivelul inimii (ischemie).
Hipertensiune arterială

Dacă valoarea tensiunii arteriale este de 140/90 mmHg (măsurată în poziție șezândă în repaus și repetată după 2 minute) vorbim despre hipertensiune arterială. Această boală este considerată un “ucigaș viclean”, deoarece nu are simptome, nu apare durerea, dar poate provoca o serie de boli cu complicații, cum ar fi: ateroscleroza, infarct miocardic, atacuri vasculare cerebrale, calcifierea arterelor de la nivelul fundului ocular, stenoza arterelor membrelor inferioare (care duc la necrozarea țesuturilor), etc… Ca boli asociate, pot apărea insuficiențe ale valvelor cardiace, îngroșarea/dilatarea miocardului, insuficiență cardiacă, insuficiență renală.
În zilele noastre metoda cea mai bună de a trata bolile cardiovasculare este terapia cu laser de joasă energie. Terapia cu laser are la bază un dispozitiv ce emite unde electromagnetice de joasă energie, iar acestea trebuie să fie îndreptate spre cavitatea superioară nazală. Astfel, lumina ajunge direct la nivelul capilarelor. Dispozitivul trebuie plasat în cavitatea superioară a canalului nazal pentru că aici găsim cele mai multe vase capilare. Dacă ne gândim, ce începe să sângereze cel mai repede? Nasul. Am putea pune dispozitivul și pe palmă, dar acest lucru ar însemna un efect mult mai slab decât în canalul nazal.
Un alt dispozitiv care ar fi bun pentru tratarea bolilor cardiovasculare este salteaua magneto-pulsatilă, de care am mai amintit. La diabetici, deja am amintit că folosind terapia magneto-pulsatilă pot să dilate și acele artere îngustate, care nu reacționează la tratamentul medicamentos. Până în prezent am ajutat mii de oameni cu terapia magneto-pulsatilă. Am avut o pacientă în vârstă de 82 de ani, la care medicii au recomandat amputație deoarece nu mai avea puls palpabil la nivelul picioarelor, iar după 2 luni și-a revenit complet. Aș vrea aici să vă povestesc despre un bolnav în vârstă, cu paralizie – a suferit o embolie cerebrală și era paralizat în totalitate – care și-a revenit după terapie. I-am dus un dispozitiv și am spus familiei că, după aproximativ 3 luni, va putea să-și ridice mâna. Deja după o săptămână au telefonat și ne-au spus că “s-a scărpinat la nas” și de atunci revenirea la normal a continuat.
La pacienții cu hipertensiune arterială situația este mult mai interesantă deoarece, la începutul terapiei, valorile tensiunii arteriale pot să oscileze și doar mai târziu să se normalizeze. Acest lucru se întâmplă, deoarece organismul s-a obișnuit deja cu valori tensionale mai mari, și chiar dacă, teoretic, după dilatarea arterelor cu ajutorul terapiei, tensiunea arterială ar trebui să scadă, la început, organismul se luptă împotriva acestei scăderi fiindcă este obișnuit cu altceva. Astfel că, la început, valorile tensionale oscilează, ceea ce este un lucru normal. Unii pacienți pot abandona terapia din această cauză dacă, în prealabil, nu sunt pregătiți și informați.
A treia metodă, prin care putem avea rezultate semnificative în tratarea acestor boli, este terapia cu lumină polarizată.
Terapia cu lumină polarizată este potrivită pentru tratarea hipertensiunii arteriale, anginei pectorale (spasm coronarian), sau pentru terapia după un infarct miocardic sau necroză a miocardului. Este utilă în terapia de după o hemoragie cerebrală, tromboză cerebrală și embolie cerebrală. După 24 de ore putem începe tratamentul. Terapia cu lumină polarizată este dispozitivul cel mai potrivit în tratarea stenozei arteriale la nivelul membrelor inferioare.
Surse: Kevin Edelman – Sa mori sanatos
Comentarii recente