ASTM

Ce este astmul?

Căile respiratorii sunt obstrucționate din cauza inflamației mucoasei bronhiilor, iar aceasta duce în timp la edem și la instalarea spastică a musculaturii netede a bronhiilor. Dispneea și sufocarea este cauzată de îngreunarea expirării aerului. Expirul este prelungit și din această cauză bolnavul nu poate inspira aer oxigenat.

Simptome: sufocare, dispnee, tuse care apare în crize, strângere în piept, dispnee ce apare în crize, stridor, expir prelungit, prurit la nivelul gâtului, tuse spastică, expir îngreunat, prurit la nivelul toracelui.

Frecvența astmului

În România aproximativ 2-3% din totalul populației suferă de astm, adică 200-300 de mii de oameni. La copii frecvența este sub 1 % la nivel național, dar din punct de vedere al evoluției, acest număr este în creștere. De asemenea, 20-40% din cei care au alergie respiratorie și nu sunt tratați, cu timpul devin astmatici.

Cauzele astmului

La pacienții astmatici căile respiratorii sunt foarte sensibile, și la stimuli obișnuiți reacționează cu crize astmatice. Cauza declanșatoare a unei crize astmatice poate fi polenul, praful din casă, respectiv excrementele de acarian aflate în praf, păr de animale, fum, aer rece, efort fizic sau stres.

Mucoasa inflamată se edemizează și secretă mucus în căile respiratorii. Activarea globulelor albe din căile respiratorii inflamate (eliberarea de histamină și leucotriene) provoacă o contracție spastică a mușchilor netezi din bronhii. Obstrucția bronhiilor este agravată de presiunea toracică mai mare decât cea atmosferică, de aceea omul nu poate să elimine aerul neoxigenat din plămâni.

Tratamentul astmului

Scopul principal al tratamentului este de a elimina spasmul și inflamația bronhiilor.

Eliminarea spasmului bronșic este de fapt un tratament simptomatic. Medicamentele care dilată bronhiile, care se pot inhala și ajung astfel direct în plămâni (de ex. Agoniști ai receptorilor beta-adrenergici, teofilin), își exercită efectul după câteva secunde. În 1-2 minute dispare senzația de sufocare și efectul lor durează 4-5 ore, chiar și 12 ore. Substanțele active pot fi prescrise de către medic și sub formă de tablete – p.o. – Sau sub formă de injecții. Supradozarea bronhodilatatoarelor poate fi periculoasă.

Bronhodilatatoarele pot fi un tratament adjuvant în astm dar nu pot înlocui steroizii care sunt eficienți în eliminarea inflamației, deseori alergică și care stă de fapt la baza astmului. Bronhodilatatoarele sunt eficiente și în prevenirea simptomatologiei, fiind astfel baza tratamentului modern în astm. Acești steroizi se pot inhala ajungând astfel direct în căile respiratorii, scăzând astfel, de mai multe ori, doza necesară de medicamente și reducând riscul apariției reacțiilor adverse.

Terapia antiinflamatorie este necesară în mod constant. Dozarea medicamentelor este diferită în funcție de severitatea stadiului astmaticului, adică în funcție de frecvența simptomelor și pe baza valorilor funcției respiratorii.

Bronhodilatatoarele se pot utiliza în anumite cazuri ca tratament adjuvant.

Șansele de vindecare al astmului

Deoarece astmul apare pe un fond genetic, deocamdată, bolnavii cu astm nu pot fi vindecați, dar acuzele, simptomele, respectiv procesele care stau la baza acestora și care afectează în mod constant plămânii, se pot opri sau chiar elimina.

Datorită tratamentului, cei mai mulți astmatici trăiesc o viață normală, doar că pentru această normalitate ei trebuie să facă un pic mai mult decât alții. Într-o oarecare măsură, putem vorbi chiar de vindecare, dacă omul nu trebuie să trăiască cu conceptul bolii

Informații utile

Persoana care are astm să nu stea în locuri în care se fumează, deoarece acest lucru poate să agraveze mult condiția sa. În perioadele simptomatice apare dispneea pe care bolnavul are tendința de a o compensa cu sedentarism. Acest lucru este dăunător, mai ales la copii, deoarece duce la tulburări de dezvoltare fizică și psihică și chiar la obezitate.

Trebuie să ne gândim și la faptul că, printr-un stil de viață sedentar, acuzele pacienților se ameliorează și evită consultul unui medic specialist. Sportul, mișcarea nu este interzisă nici la copii, doar că trebuie să fim atenți la câtă mișcare poate să facă, fără să forțeze prea mult. Înotul poate fi benefic încă de la o vârstă mică.

Astmaticiilor li se recomandă să facă sport, pe cât se poate de mult mișcarea să fie în aer liber și curat. Doar la alergici este recomandat ca în sezonul de polen să facă sport în sălăle speciale de antrenament, iar vara să încerce să caute anturaj natural hipoalergenic (de ex. Zonele montane). Cunoscând cauzele dispneei în crizele de astm, sunt anumite lucruri pe care trebuie să le știm pentru a trata corect crizele.

Cel mai rău lucru, pe care-l poate face bolnavul – copil sau adult – este să se forțeze să inspire, să se zbată după aer, fiindcă nu inspirarea ci expirarea aerului este problema. Situația este agravată de faptul că dispneea provoacă inspirul instinctiv la bolnavilor astmatici. De aceea trebuie să învețe conștient cum poate plămânul astmatic să aibă mai mult aer oxigenat. Agitația nu ajută deloc, de aceea este foarte important ca bolnavul să fie într-un anturaj liniștitor. Mai ales copii astmatici au nevoie de părinți care să fie calmi, liniștitori, și să-i încurajeze. De la copii mici nu ne putem aștepta să se relaxeze în mod conștient, dar le putem spune să expire aerul.

Niciodată să nu încurajăm bolnavul să ia aer adânc în piept. În cazul copiilor astmatici, care sunt speriați în timpul crizelor, este bine dacă facem împreună cu ei exercițiile respiratorii, adică să expirăm încet și uniform aerul, după care să inspirăm.

Cea mai bună poziție în cazul unei crize astmatice este cea culcată pe spate, respectiv dacă individul are sub corp o pernă, atunci bolnavul să fie în poziție semi-șezândă.

Alergia respiratorie

Ce este alergia respiratorie?

Alergia este reacția intensivă, accentuată a sistemului imunitar la diferiți alergeni. Alergenii sunt substanțe (de ex. Plen, praful de casă, păr de animale) a căror componentă proteică provoacă hipersensibilitate (cu mici excepții). Hipersensibilitatea este o stare patologică prin care la unii oamenii, anumiți stimuli externi, provoacă îmbolnăvire, iar la alții acești stimuli nu sunt dăunători.

Alergia respiratorie poate să afecteze complet bronhiile și atunci vorbim de astm alergic, sau poate provoca doar inflamația mucoasei nazale și se manifestă sub formă de rinită alergică (guturai).

Simptome: dispnee, secreție abundentă a mucoasei nazale, tuse seacă, lăcrimare, înfundarea nasului, expir dificil, mâncărime la ochi, tensiune toracică, stridor, mâncărime la nas, strănut.

Frecvența alergiei respiratorii

Dintre toate răcelile, aproximativ două sau trei au la bază cauze alergice. În apariția rinitei alergice un rol îl joacă atât factori genetici, cât și factori de mediu. Dacă un părinte este alergic, copilul are 30% șanse să preia și el alergia părintelui. Dacă ambii părinți sunt alergici, această valoare este de aproximativ 50%. Din factorii de mediu, cei mai importanți ar fi: poluarea aerului în orașe și în zone industriale, părinți fumători, prezența animalelor de casă și condițiile nesănătoase din locuință. Frecvența acestei boli diferă și în funcţie de zonele geografice: în Europa aproximativ 5-15%, America 20%, Australia 15-25%. În 30% din cazurile de rinită alergică apare și astmul.

Cauzele alergiei respiratorii

În spatele astmului alergic pot sta o mulțime de factori. În cazul astmului de sezon, simptomele apar în anumite perioade ale anului. În această categorie intră tipurile de astm care au la bază polenul plantelor și care este prezent în aer doar în anumite perioade ale anului. În cazul astmului perenial, simptomatologia persistă tot anul. Cele mai frecvente cauze declanșatoare sunt praful de casă și părul de la animale. Astmul ocupațional este o categorie separată. Aici întâlnim îmbolnăvirea datorată: animalelor (cei care lucrează în domeniul creșterii animalelor sau lucrează cu animale de laborator), astmul cauzat de plante (este frecvent întâlnit în rândul brutarilor și al cofetarilor, deoarece inhalează praful de grâu, făină, praful de la cafea și ceai) şi astmul cauzat de enzime (care apare la cei care lucrează în fabrici de detergenți, respectiv în industria alimentară sau farmaceutică).

Rinita alergică poate să apară sezonal sau poate persista tot timpul anului. Cauzele tipului sezonal sunt date de polen sau sporii de ciuperci. În țara noastră iarba de paragină (ambrozia) și pelinul negru este răspunzător în cea mai mare parte pentru rinitele alergice. Din alergenii pereniali amintim acarianul, care se găsește pe celulele epiteliale umane, pe părul animalelor, penele păsărilor și care cauzează simptomatologie pe parcusul întregului an, dar mai ales iarna. În timpul curățenii, încălziri, sau creșterea umidității, crește concentrația cu acarieni cu peste 60% în spațiile închise.

TBC

România ocupă primul loc în Europa

Datelor Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, iar aproximativ 1,3 milioane de oameni mor din cauza acestei boli. Avem peste 3 milioane de bolnavi, sau care sunt în contact cu persoanele infectate (de ex. Membrii de familie, colegi de servici, colegi de clasă) și care nu beneficiază de tratament corespunzător – conform publicației Direcției de Sănătate Publică din Județul Harghita, care a apărut pe 24 martie, cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva tuberculozei. Conform acesteia, 95% din cazurile de TBC se află în țări cu venituri medii sau mici. În aceste țări, tuberculoza este pe locul trei în ceea ce privește cauzele deceselor survenite la femei cu vârsta cuprinsă între 15-44 ani. În 2012, aproximativ 530.000 de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză în întreaga lume și la 74.000 din aceștia a fost și cauza decesului.

Pe baza datelor furnizate de sucursala europeană al OMS, România ocupă locul cinci în Europa în privința numărului cazurilor noi apărute, adică de 2,5 ori mai mult decât media europeană. Totodată, luând în calcul totalitatea îmbolnăvirilor de tuberculoză, în România sunt cele mai multe cazuri din Uniunea Europeană. În 2013, în țară, erau luați în evidență peste 34.000 de bolnavi, din care 1500 erau rezistenți la medicamentele administrate. Anual, în România mor în medie 1200 de oameni din cauza tuberculozei.

Ce este tuberculoza?

Cauza bolii este produsă de Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), la care deosebim forma umană și cea bovină. Infecția cauzată de cea bovină este mult mai puțin periculoasă, cauzează mai ales tuberculoza intestinală la copii. Boala începe de obicei cu o inflamație specifică în plămâni, dar poate avea efecte în întregul organism.

Simptome: tuse, dispnee, subfebrilitate, anemie, stare generală alterată, hematurie, necroză tisulară, hemoptizie, insuficiență circulatorie, hidrocefalie, tuse intermitentă, transpirație, tulburări în circulația LCR-ului, epilepsie, scădere în greutate, fracturi osoase patologice, amenoree permanentă, infertilitate incurabilă, leucociturie, meningită tuberculoasă, afectarea bilaterală a glandelor suprarenale.

Frecvența și cauzele tuberculozei

Tuberculoza este o problemă de nivel mondial, aproximativ o treime din populația pământului se îmbolnăvește de TBC pe parcursul vieții. Această frecvență este crescută în timpul războaielor, foametei, lipsei unui adăpost, lipsei îngrijirii medicale. Deoarece se extinde prin aer, oricine poate să o contacteze, mai ales dacă nu are o imunitate dobândită în urma vaccinării, sau există situații când după vindecare, de multe ori imunitatea este compromisă și din cauza altor boli (AIDS!). Din nefericire avem și cauze determinate de tratamente insuficiente sau neadministrate până la final care duc la formarea de tulpini rezistente la viitoarele medicamente, iar acest fapt este înâlnit din ce în ce mai frecvent!

Tratamentul tuberculozei

Tratamentul tuberculozei este în primul rând medicamentos cu anumite antibiotice specifice. Acestea se administrează de obicei în diferite combinații și în funcție de severitatea bolii, pe o perioadă corespunzătoare, care de obicei se întinde pe luni de zile. Formele incipiente se vindecă relativ ușor. În general putem spune că tuberculoza, cu cât este depistată într-un stadiu mai incipient, cu atât vindecarea este mai bună și tratamentul medicamentos este de scurtă durată.

Intervenția chirurgicală – presupune îndepărtarea unui lob pulmonar din cauza apariției unei caverne și este foarte rară în zilele noastre.

Informații utile

Proba intradermoreacției (IDR), folosită pentru confirmarea imunității, poate cauza uneori o alergie severă, iar în aceste cazuri roșeața și edemul se poate extinde pe tot brațul. Acest fenomen ne arată că persoana respectivă a avut cândva o infecție sau are TBC în momentul de față.

Bolnavul cu tuberculoză activă, care poate infecta alte persoane, este periculos, de aceea are nevoie de îngrijire specială, iar regulile cele mai importante pentru prevenirea contaminării trebuie discutate cu medicul curant.

Este foarte important să se mențină condiția generală fizică a bolnavului, prin aportul adecvat de calorii și vitamine. Nivelul de trai, al celor cu tuberculoză, este în mare măsură șansa lor de vindecare!

Interesant

În zilele noastre tot auzim de poluarea aerului, de la fumul produs de fabrici, gazele de la mașini, etc., toate acestea poluează aerul. Aici însă este o mare greșeală, deoarece, din punctul de vedere al sănătății noastre, poluarea aerului din exterior nu este cel mai rău lucru, ci faptul că aerul din locuințe este cu mult mai poluat, iar acest lucru a fost demonstrat de mult. Aerul din interior, în cel mai bun caz, este de 10 ori mai poluat decât cel din exterior, dar mai bine spus, el poate fi și de 50 de ori.

Acesta se datorează faptului că afară există o mișcare a aerului în schimb la interior nu avem aceeași circulație a aerului. Care sunt poluanții aerului de interior: evaporarea vopselelor de perete (o mare greșeală pe care o fac oamenii este aceea că înainte să se nască bebelușul ei zugrăvesc camera copilului), evaporarea lacurilor de pe mobilă, evaporarea substanțelor folosite la curățarea mobilei și a geamurilor, respectiv praful din casă și acarienii, aceștia fiind principalii poluanți ai aerului de interior.

O familie cu 4 membrii produce anual 40-50 kg de praf. Acesta nu este praful pe care-l aspirăm când facem curățenie, ci acel praf fin, pe care nici nu vedem (îl observăm doar atunci când soarele pătrunde în casă). Acesta este adevăratul pericol deoarece 80% din viața noastră o petrecem la interior (înăuntru lucrăm, dormim, mâncăm, facem duș, etc…). Astfel astmul și alergia au devenit nu doar boli respiratorii ci boli sociale. Nu ambrozia și nu polenul este de fapt cauza, ci faptul că trăind înăuntru am slăbit imunitatea sistemului nostru respirator, care astfel a devenit alergic la lucrurile ce se găsesc în exterior.

Soluția

Cel mai eficient produs în tratarea problemelor respiratorii este dispozitivul de aeroterapie. Care este esența acestui dispozitiv? Acest aparat a fost dezvoltat pentru purificarea aerului din interior, căci acesta ar fi lucrul cel mai important în menținerea sănătății prin crearea unui aer curat la interior.

Dispozitivul are mai multe funcții:

  1. Curăță aerul din interior de praf, polen, fum de țigară, acarieni, etc..
  2. Îmbogățește cu ioni negativi aerul din interior. Cu cât sunt mai mulți ioni negativi în aer, cu atât acesta este mai sănătos. Ionii negativi sunt supranumiți și “vitaminele de aer”. De asemenea, în natura se găsesc mulți ioni negativi, după furtuni concentrația de ioni negativi din aer crește, iar cea mai mare concentrație de ioni negativi este întâlnită în apropierea cascadelor.
  3. Îmbogățește cu oxigen aerul din interior
  4. Îmbogățește cu aer sărat aerul din interior (salinoterapie)

Dispozitivul de aeroterapie este foarte util tuturor celor care suferă de afecțiuni respiratorii, fie ele alergii, astm sau alte boli pulmonare.

Surse: Kevin Edelman – Sa mori sanatos