Ce este laserul?

Laserul este un tip special de sursă de lumină, realizat artificial, un fascicul cu densitate mare de energie. Denumirea lui (LASER) vine din abrevierea expresiei în engleză Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea Luminii prin Stimularea Emisiei de Radiație). În limba română este răspândit sub denumirea de laser. Lumina laser este marea descoperire a fizicii din secolul XX.

Primul laser a fost dezvoltat în anul 1960 de renumitul fizician american Theodore Maiman. Prototipul avea ca materia primă cristale de rubin, iar generarea a fost făcută cu o lampă cu descărcare.

Theodore H. Maiman

La început, Maiman a fost întristat că invenția sa a fost numită „rază morții”, după ce un jurnalist a publicat din greșeală descoperirea că fiind din domeniul science-fiction. „Nu știu de cazuri în care laserul ar fi omorât oameni, mai ales în mod întâmplător “– a spus el mai târziu, după ce metodă lui s-a răspândit pe scară largă. „Chiar dimpotrivă, cunosc mai mulți oameni care au fost vindecați cu laser.”

Deși eficiența laserelor este destul de scăzută, deoarece energia ieșită e concentrată într-un fascicul îngust, transferul de energie în acel spațiu mic poate fi semnificativă. Acest lucru este valabil mai ales pentru laserele cu impulsuri, care nu luminează continuu ci numai un timp foarte scurt, și emit impulsuri de mare putere. Direcția câmpului magnetic al undelor emise de laser este constant.

Azi se utilizează deja multe tipuri de lasere. Lumina laserului este monocromatică, adică de o singură culoare.

Prin răcire cu laser s-au obținut cele mai scăzute temperaturi de până acum, s-a reușit apropierea cel mai mult de zero absolut. Pentru aceasta Steven Chu, Claude Cohen-Tannoudij și William Daniel Phillips au primit în anul 1997 Premiul Nobel pentru fizică.

Fasciculul îngust al laserului este potrivit și pentru marcarea liniilor drepte, de ex. la construcția de tuneluri.

Cu o armă laser poate fi tăiat un elicopter în zbor.

Lumina laser este folosită în multe locuri pentru citirea informațiilor, de exemplu, azi cititoarele de coduri de bare folosite în magazine sunt deja indispensabile. În domeniul criminalității, în multe cazuri laserul ajută la detectarea amprentelor invizibile, sau un detector de gaze cu laser recunoaște urmele de miros ca un „nas electronic”, iar la birou folosim imprimante cu laser. Sunt utilizate pe scară largă și în microelectronică, în multe domenii a industriei auto se marchează, se taie, se sudează cu el, în plus îl putem găsi pe brelocuri, cadouri mici, jucării.

În zilele de azi în medicină bisturiul cu laser este considerat deja un lucru obișnuit, cu care se poate interveni și pe organele cu multe vase capilare – creier, ficat, ochi – cu precizie de chiar și de zecimi de milimetrii, deoarece în afara preciziei, căldura laserului închide vasele capilare.

Laserul în medicină

Utilizarea laserului în medicină este considerată un subiect recent, și a fost folosit de abia în anii 1950. Putem spune că el „s-a prezentat ” în dermatologie, cu ajutorul lui au fost îndepărtate așa numitele nevilor pigmentari. După acesta, a fost folosit în chirurgie, mai exact în microchirurgie. Apoi încet, datorită microscoapelor, a început să fie utilizat în toate domeniile chirurgiei, în oftalmologie, în ginecologie și în neurochirurgie.

Experimentele au arătat, că lumina clară, concentrată, intensă a laserului, are efecte diferite asupra țesuturilor în funcție de tipul de laser și de cantitatea de energie concentrată în raze. De exemplu, raza laser de mare putere taie ca cel mai ascuțit bisturiu, totodată poate fi dirijat cu o precizie mare și provoacă durere mai mică. Cu toate acestea, chiar dacă deja cu primele sisteme laser se putea face orice incizie fină, medicii l-au folosit mult timp numai pe suprafața corpului.

Începând cu anii 1970, au fost obținute multe rezultate pozitive în cercetări la nivel mondial. A fost testat pe zeci de mii de pacienți în Rusia și mai târziu în China, iar experiențele și statisticile astfel obținute vorbesc de la sine! O cercetare chineză a subliniat că în medicină terapia cu laser poate avea un efect pozitiv asupra întregului organism, deoarece are efect nu numai asupra zonei tratate, ci și asupra întregii circulații sanguine (prin întregul sistemului circulator).

Terapia laser crește activitatea enzimelor care descompun lipidele din sânge (colesterol transferază, lipoproteinază), care joacă un rol important în descompunerea lipidelor din jurul globulelor roșii. Globulele roșii eliberate de stratul de lipide vor fi capabile din nou să preia oxigen, astfel se îmbunătățește capacitatea de transport de oxigen al sângelui. Capacitatea sângelui nostru de a transporta oxigen se bazează pe funcționarea globulelor roșii, deoarece molecula de oxigen care trece prin membrana celulară a globulelor roșii din sânge se poate lega de hemoglobină.

Terapia laser împiedică și tromboza, prin faptul că globulele roșii se eliberează de startul de lipide, astfel apar din nou sarcinile negative la nivelul lor, mărind astfel forța de respingere între două celule. Celulele aglomerate se separă una de cealaltă.

Globulele roșii înainte de terapie laser                Globulele roșii după terapie laser

Terapia cu laser poate fi combinată foarte bine cu medicamente și fizioterapie. Ca efect, cantitatea de medicamente pentru boli cronice poate fi redusă.

Terapia cu laser poate fi efectuată fără durere și fără contact, astfel nu poate provoca răni, bolile contagioase nu se pot transmite de la un pacient la altul. Nu provoacă alergie, nu cauzează expunere la radiații sau sarcini electrice, nu are efecte secundare. Este periculos numai pentru stratul de neuroni din ochi, retina, de aceea este indicat să purtăm ochelari de protecție. Deoarece terapia laser nu produce nici un fel de durere, este bine tolerat și de copii. În cazul utilizării la copii este important și efectul psihic, anume că aparatul și efectiv tratamentul sunt rapide și prietenoase.

Utilizare pe scară mai largă a laserului a fost posibilă datorită dezvoltării fibrelor optice flexibile, cu ajutorul cărora lumina cu energie mare a putut fi introdusă și în organele cu cavități și în cavitățile corpului, astfel că s-a putut lucra cu el și în zonele complet inaccesibile mai înainte.

Domenii de aplicare a laserului în medicină:

  • tratamentul tumorilor (ginecologie, urologie, chirurgie toracică): vaporizează sau distruge tumoarea, împiedică creșterea acesteia
  • chirurgie: face posibilă incizia precisă
  • operații ale retinei: fixează retina dezlipită, oprește sângerarea vaselor sanguine a retinei
  • tratarea miopiei (întinderea țesutului): corecția corneei distorsionată prin subțierea corneei. Particularitățile din gas nu vor distruge țesuturile situate mai adânc.
  • terapie laser: lipirea (sudarea) țesuturilor, a vaselor, închiderea unor ulcere mai mici, îndepărtarea unor țesuturi nedorite
  • stomatologie: îndepărtează cariile, pregătește caria pentru plombă, îndepărtează plomba
  • reumatologie: tratamentul auxiliar al inflamațiilor acute și persistente, îmbunătățirea tulburărilor funcționale cauzate de leziuni degenerative și atenuarea durerii
  • boli orale: inflamația și rănile mucoasei bucale, gingivită, atenuarea durerilor traumatice la nivelul gurii
  • chirurgie plastică: eliminarea tatuajelor, îndepărtarea ridurilor, îndepărtarea părului, întinerirea pielii
  • dermatologie: stări cu lipsă epiteliu – ulcerații ale piciorului, decubit – dermatită, eczemă, acnee, arsuri, herpes simplex și herpes zoster (zona zoster)
  • ortopedie: tulburări funcționale cauzate de leziuni congenitale și dobândite și pentru atenuarea durerilor rezultate din acestea
  • neurologie: pentru tratarea inflamației și durerii, paraliziei periferice, spasmelor, contracțiilor
  • ORL: inflamația canalului auditiv extern, tratamentul auxiliar al leziunilor timpanului, în cazul faringitei persistente, tratamentul rinitei cronice, tratamentul auxiliar al inflamației sinusurilor, lumbago, sinuzită
  • boli intestinale: tratamentul fisurilor anale, fistulei, respectiv inflamației hemoroidale
  • medicina sportivă, traumatologie: pentru a ușura durerile acute, pentru a reduce umflăturile, pentru a dizolva crampele musculare.

Tratamentul cu laser nu are numai efecte antiinflamatorii și analgezice, ci este complet nedureroasă și contribuie la vindecarea finală. Tratamentul cu laser este fără contact, deci nu există risc de infecție, astfel încât acesta poate fi folosit în siguranță și la domiciliu. Mulțumită opticii sale obiectivul Safe Laser nu prezintă pericol pentru ochi. Utilizarea este simplă, iar combinat cu fizioterapia efectul lui benefic se poate mări.

Utilizarea laserului în stomatologie

Dispozitivul laser este un accesoriu esențial pentru stomatologia modernă. În secolul XXI. Are o importanță foarte mare în păstrarea propriilor dinți, chirurgia orală, implantologie și în toate domeniile stomatologiei.

Inițial a fost utilizat pentru a trata inflamația rădăcinilor și a gingiilor, dar este foarte util și în alte domenii, cum ar fi tratamentul cariilor dentare.

În tratamentul rădăcinii laserul stomatologic este capabil să ajungă și în acele zone care cu instrumentele stomatologice tradiționale ar fi rămas neatinse.

Datorită conținutului ridicat de energie, lumina laser este capabilă pe de o parte să evaporeze țesuturile, iar pe de altă parte în loc de distrugerea osului stimulează faza de reconstrucție.

Raza laser cu energie mare poate ajunge în adâncurile pungilor gingivale formate lângă dinții slăbiți. Laserul vaporizează bacteriile, resturile de țesuturi, țesuturile inflamate, iar prin aceasta ajută apărarea imună a gingiilor, iar astfel inflamația scade.

Domeniile de aplicare ale laserului în stomatologie:

  • reducerea inflamației rădăcinilor
  • tratamentul gingivitei
  • albirea dinților
  • îmbunătățirea stabilității dinților slăbiți
  • vaporizarea țesuturilor inflamate
  • tratamentul cariilor dentare
  • tratamentul ulcerului bucal
  • tratamentul rădăcinii
  • tratamentul periodontitei
  • tratamentul sensibilității dentare

Laserul în cosmetică

Se poate auzi din ce în ce mai des de tratamentele cosmetice cu laser. Laserul rece acționează ca un catalizator bioelectric, activează formarea fibrelor de elastină și de colagen ale pielii. Accelerează procesele metabolice, îmbunătățește sinteza proteinelor, contribuie la respirația celulară, diviziunea celulară, îmbunătățește angiogeneza, stimulează formarea de anticorpi și procesul imunitar al acestora, crește numărul fibrelor de colagen. Asigură regenerarea pielii, stimulează procesele fiziologice ale celulelor, și începe formarea de noi celule.

Domeniile de aplicare ale laserului în cosmetică:

  • tratamentul producției excesive de sebum și al acneei. Pielea devine netedă, se transformă în piele sănătoasă;
  • tratamentul ulterior epilării/depilării;
  • tratamentul herpesului, reduce durata de vindecare la jumătate, iar în caz de herpes recurent, dacă este folosit deja în așa-numita fază de furnicături, adesea nici nu apare;
  • celulită și reducerea inflamației țesutului adipos;
  • rozacea/tratamentul nodulilor inflamate, purulente, al vasodilatației;
  • proceduri de stimulare a pielii, anti-rid;
  • prevenirea ridurilor timpurii;
  • introducerea în piele a agenților cosmetici activi;
  • îndepărtarea de pe față a urmelor rămase ale acnee vechi;
  • eliminarea cicatricilor rămase după operații sau leziuni;
  • cca. 80% din petele de pigmenți și hepatice se estompează a pigment. Se poate folosi chiar și pentru zone extinse, petele hepatice se desfac în insule apoi încep să se estompeze;
  • calmează pielea inflamată, reduce inflamația.

Utilizarea laserului în spitalele din România

Pentru spitalele din România se poate spune că, după schimbarea regimului în 1989, utilizarea laserului a început să se răspândească. Până atunci, doar câteva spitale aveau un astfel de dispozitiv medical, printre altele cele de la Cluj-Napoca, București, Craiova, Timișoara, Iași. Nu a fost posibilă efectuarea intervențiilor chirurgicale în timp, bolnavii au ajuns pe lista de așteptare, muți nu au apucat să fie operați.

Azi situația este deja schimbată, nu doar spitalele de stat au cea mai recentă generație de echipamente laser, ci și spitale și cabinete private bine dezvoltate. Se utilizează la chirurgie, oftalmologie, urologie, ORL, ginecologie, stomatologie, dermatologie, neurochirurgie, chirurgie plastică și în multe alte domenii. Zilnic se efectuează operații și tratamente în toate zonele țării. Putem spune liniștit, că utilizarea unui laser în vindecarea de zi cu zi este indispensabilă.

În 2009, la Spitalul Militar Central din București, sub conducerea chirurgului Dr. Constantin Grozavu au fost operați pacienți cu cancer cu un echipament laser care era atunci unic în România. „Cu acest aparat de ultimă generație pot fi scoase peste 100 de metastaze, fără să fie distrusă funcția plămânului” a declarat Dr. Constantin Grozavu. (Evenimentul Zilei, 13 iunie 2009)

În 2013, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, sub conducerea lui Dan Nicolau, șeful secției de chirurgie toracică, folosind echipamente laser moderne au fost scoase 73 de metastaze dintr-un singur plămân. (http://www.monitorulcj.ro)

În august 2014 o echipă medicală din cadrul Spitalului MedLife Genesys din Arad, coordonată de dr. Dorin Claici, medic primar urologie, a realizat cu succes o intervenție de enucleere laser a prostatei (HoLep: Holmium Laser Enucleation of the Prostate – folosirea energiei laser pentru îndepărtarea țesutului adenomatos).

„Tehnicile de chirurgie laser a prostatei se mai aplică în câteva centre medicale din România, însă acestea folosesc laserul verde, un tip de laser ablativ, care topește țesutul prostatic, permițând intervenția doar în cazul adenoamelor mici și medii. Prin metoda HoLep (enucleere), chirurgul poate extrage o cantitate mare de țesut, aproximativ 90%, care ulterior poate fi examinat histopatologic. Laserul ablativ vaporizează 45-50% din țesut, făcând imposibilă extragerea țesutului pentru biopsie. Astfel, în cazul pacientului operat astăzi se poate confirma sau infirma suspiciunea de cancer de prostată, efectuându-se ulterior tratamentul oncologic adecvat “, explică dr. Dorin Claici, medic primar urologie, Spitalul MedLife Genesys Arad. (www.adevarul.ro)

În 2014 a intrat în proprietatea Spitalului de Ortopedie Foișor din Bucureşti un laser pentru operații de șold și genunchi care a fost folosit în Războiul din Golf. (www.ziare.com 08 octombrie 2014)

În februarie 2016, într-un spital privat din Târgu-Mureș, o echipă formată din trei urologi, dintre care profesorul Gheorghe Nită din Bucureşti, a efectuat o operație de ureteroscopie retrograda flexibila asociata cu litotritie cu laser, la un pacient care a avut piatra la rinichi. (http://www.radiomures.ro/stiri, 26.02.2016)

Tipurile de laser

De la descoperirea lor în 1960, lasere arată o creștere exponențială. Cele mai noi echipamente sunt miniaturi față de cele vechi de mărimea unei cabine telefonice, au mărimea unui stilou. Din laser ca instrument științific special s-a fost dezvoltat un instrument folosit zilnic.

Utilizarea laserelor este larg răspândită astăzi și poate fi clasificată în trei mari grupuri:

  • laser bazat pe efectul termic
  • laser cu efect fotochimic-biologic
  • aplicații de tehnica măsurării cu laser.

Echipamentele medicale laser se pot clasifica de asemenea în trei grupuri:

  • Lasere de diagnosticare: putere redusă, rezoluție bună, fiabilitate ridicată, are atașat un sistem de procesare a datelor.
  • Lasere rece (laserele soft): sunt diode laser He-Ne a căror putere este între 1-100 mW și au un sistem optic simplu.
  • Lasere chirurgicale: este nevoie de putere mare, de aceea se folosesc lasere CO2, ND-YAG, excimer, deoarece acestea au o densitate de putere mai mare. Pentru obținerea puterii corespunzătoare este nevoie și de focalizarea fasciculului și optică de transmisie.

Laserul ND-YAG face posibilă absorbția și în straturile mai profunde ale țesutului corporal. Această lumină laser se absoarbe bine în hemoglobină, în timp ce absorbția este mai mică în alte componente ale pielii. Când se aplică continuu, penetrează și straturile mai profunde ale pielii, fiind astfel potrivit și să disperseze radiația într-un volum mai mare, uniform.

Laserul rece (laserul soft)

În 1966, profesorul maghiar, Endre Meşter, cerceta efectele secundare potențial dăunătoare pentru laserele cu putere redusă (rece) și a constatat opusul acestuia, faptul că „laserul moale” are un efect „BIOSTIMULATOR” (de stimulare) asupra organismului viu… și cu aceasta a început istoria laserului rece.

Biostimularea este pornirea procesului de auto-vindecare al organismului.

Terapia cu laser rece este realizată cu un fascicul laser cu infraroșu cu energie redusă (între 0,5 și 500 mW) care are numeroase efecte biologice pozitive. Prin îmbunătățirea semnificativă a funcționării membranelor celulare care delimitează celulele și a fluxului de substanțe și de energie prin ele, crește capacitatea de regenerare a țesuturilor tratate. Laserele rece nu provoacă leziuni celulare, ajută la restabilirea funcției originale a celulelor pacientului.

Spre deosebire de laserul chirurgical, laserul rece nu este potrivit pentru tăiere.

În zilele noastre terapia cu laser rece este una dintre cele mai avansate și eficiente proceduri non-invazive (fără înțepături cu ace, operație).

În ultima vreme a existat o creștere apreciabilă a interesului pentru tratamentul cu laser rece la domiciliu. Acesta face posibil ca pacientul să se trateze în mod regulat la el acasă. Este complet inofensiv și cu siguranță maximă și poate fi folosit de întreaga familie.

Laserul rece îmbunătățește alimentare cu oxigen a celulelor, angiogeneza, producția de substanțele, circulația sângelui. Reduce inflamația, edemul. Utilizarea lui inițiază vindecarea rănilor care se vindecă greu, are afect analgezic, antiinflamator. Producția crescută de anticorpi îmbunătățește capacitatea generală de apărare a organismului. Prin reducerea edemului atenuează tensiunile musculare și ale tendoanelor, astfel încât o persoană accidentată poate scăpa foarte repede de durere.

Au fost publicate mai mult de 2000 de studii privind aplicarea laserului rece (LLLT) în terapiile analgezice, și au fost efectuate aproximativ 100 de studii dublu orb, care demonstrează fiecare valoarea clinică a terapiei cu laser.

Avantajele laserului rece:

  • tratament fără durere, rapid și cu execuție rapidă;
  • este capabil să inițieze și să accelereze procesul de vindecare a bolilor care nu sunt sau sunt greu de vindecat;
  • este posibil să se utilizeze și pentru tratament fără contact, deci este adecvat și în cazul tratării rănilor infectate și suprafețelor dureroase;
  • boală infecțioasă nu poate fi transmisă altor pacienți;
  • tratamentul se poate face oriunde, nu este legat de un anumit loc, spital sau cabinet medical;
  • se pot evita efectele secundare ale altor tratamente (medicamente, radiații);
  • efectul său este rapid;
  • tratamentul se poate repeta;
  • poate scurtă durată tratamentului;
  • funcționează ca un catalizator biologic, țesuturile se încălzesc;
  • ajută la formarea și regenerarea celulelor;
  • stimulează formarea și creșterea celulelor de piele noi;
  • permeabilitatea pielii se modifică, deoarece lipoizii membranei celulare sunt rearanjate;
  • crește formarea colagenului și a fibrelor elastice;
  • efectul inflamator, inflamațiile mici de pe sau de sub piele sunt atenuate;
  • activează sinteza de colagen, îmbunătățește producția de energie celulară (ATP);
  • restructurează și transformă straturile subcutanate (fibroblaste);
  • reglează fluxul reciproc între structurile intracelulare și extracelulare;
  • crește permeabilitatea capilară (sistemul circulator și limfatic);
  • tonifică sistemul circulator.

Spre deosebire de laserul chirurgical, laserul rece nu dăunează, inițiază în celule o serie de procese biochimice care altfel ar începe încet iar acestea acționează ca și catalizatori și ajută la restabilirea funcției originale a celulelor pacientului. Pielea iradiată cu raze laser produce substanțe noi care promovează eliminarea substanțelor toxice, respectiv și asigură regenerarea pielii.

Tratamentul terapeutic cu laser rece este potrivit pentru următoarele boli:

  • boli locomotorii (sport și alte leziuni, articulații, coloana vertebrală etc.);
  • atenuarea durerii;
  • tratamentul simptomelor reziduale de paralizie;
  • alergii;
  • terapia auxiliară pentru inflamația acută și cronică, ex: sinuzită, otită;
  • îmbunătățirea tulburărilor funcționale cauzate de leziuni degenerative;
  • herpes, zona zoster;
  • răni cronice;
  • picior diabetic;
  • arterioscleroză;
  • tensiune ridicată;
  • scăderea nivelului ridicate de colesterol;
  • întărește pereții vaselor de sânge;
  • oxigenează sângele;
  • separă celulele roșii sanguine lipite între ele;
  • previne infarctul miocardic;
  • previne accidentul vascular cerebral și ajută la vindecarea după accident vascular cerebral;
  • subțiază sângele;
  • varice;
  • membre reci;
  • îmbunătățește memoria;
  • migrene
  • tulburări ale sistemului nervos vegetativ;
  • cură de slăbire;
  • îmbunătățește funcționarea glandei tiroide
  • scade nivelul zahărului din sânge
  • astm
  • acnee, erupții cutanate, probleme ale pielii la adolescenți.

Razele laser care pătrund interacționează cu moleculele din celule și accelerează înmulțirea celulelor și regenerarea celulelor, se intensifică circulația sanguină, se îmbunătățește oxigenarea.

Domenii pentru utilizarea terapiei laser:

  • Medicină sportivă, traumatologie: pentru a ușura durerile acute, pentru a reduce umflăturile, pentru a dizolva crampele musculare.
  • Reumatologie: pentru tratamentul auxiliar al inflamațiilor acute și persistente, îmbunătățirea tulburărilor funcționale cauzate de leziuni degenerative și atenuarea durerii.
  • Ortopedie: pentru tulburări funcționale cauzate de leziuni congenitale și dobândite și pentru atenuarea durerilor rezultate din acestea.
  • Neurologie: pentru tratarea inflamației și durerii, paraliziei periferice, spasmelor, contracțiilor.
  • ORL: pentru inflamația canalului auditiv extern, pentru tratamentul auxiliar al leziunilor timpanului, în cazul faringitei persistente, pentru tratamentul rinitei cronice, tratamentul auxiliar al inflamației sinusurilor, lumbago, sinuzită.
  • Dermatologie: pentru tratarea stărilor cu lipsă epiteliu – ulcerații ale piciorului, decubit – dermatitei, eczemei, acneelor, arsurilor, herpesului simplex și herpesului zoster (zona zoster).
  • Stomatologie, boli orale: se poate utiliza în cazul inflamației și rănilor mucoasei bucale, gingivitei, pentru atenuarea durerilor traumatice la nivelul gurii.
  • Boli intestinale: laserul are un efect foarte bun pentru tratamentul fisurilor anale, fistulei, respectiv inflamației hemoroidale.
  • Tratamentul rănilor care se vindecă greu, ulcerațiilor respectiv leziunilor musculare și articulare închise.
  • Tratamentul bolilor cardiovasculare.

Este important să știți că tratamentul cu laser nu este aplicabil în domeniul nevilor pigmentate, pe piele cu infecție fungică, în jurul glandei tiroide, la sân, pe tumora malignă sau pielea suspectă de cancer. Tratamentul este de asemenea interzis în cazul bolilor febrile de origine necunoscută și în timpul sarcinii pe abdomenul inferior respectiv coloana lombară.

Există mai multe domenii de aplicare pentru terapia cu laser rece:

  • terapie laser intravenoasă.
  • aplicația externă, în cadrul căreia putem vorbi de laser de birou și sondă laser tip duș

La aplicația externă a existat mai demult două tipuri de laser, sonde laser tip creion și tip duș. În ultimii ani au apărut laserul rece manual respectiv laserul ce se poate fixa la încheietura mâinii și laserul nazal.

Terapia laser intravenoasă

Terapia intravenoasă cu laser are o importanță medicală importantă în bolile vasculare, unde îmbunătățește structura vasculară venoasă, bolile inflamatorii (cum ar fi tromboflebita, arterioscleroză). Pe lângă acestea, joacă un rol în reducerea hipertensiunii venoase, precum și în sporirea circulației în țesuturile organismului, dar se pot obține rezultate și în scăderea nivelului de glucoză din sânge. Un domeniu special de aplicare este reducerea glicemiei și efectul acesteia asupra reducerii greutății (împreună cu regim).

Terapia vasculară cu laser este o nouă, promițătoare dezvoltare a tehnologiei laser. Laserul cu nivel redus de energie permite regenerarea rapidă a sângelui, îl purifică, subțiază (mișcarea trombocitelor), întărește protecția împotriva radicalilor liberi.

De asemenea, previne sau reduce hipertensiunea, reduce nivelul ridicat dăunător de grăsimi din sânge, îmbunătățește capacitatea de absorbție și transport a oxigenului, ajută la prevenirea infarctului miocardic, ajută vindecarea în cazul bolilor cardiovasculare și ale organelor hematopoietice.

Sonda laser tip creion

Sonda laser tip creion se utilizează în medicină în special pentru acupunctură, tratarea bolilor dentare și intervenții cosmetice. În general se poate spune, că se tratează zone punctiforme cu o cantitate mică de energie.

De asemenea, este posibil să stimulați punctele de acupunctură cu o sondă laser tip creion, un procedeu fără durere. Utilizabilitatea tratamentului este determinată de medicul curant. Se poate utiliza pentru alergii, răceli, herpes, facilitarea vindecării rapide a rănilor, precum și conform indicațiilor acupuncturii tradiționale.

Trebuie să spunem că, din păcate, pe parcursul deceniilor sonda laser tip creion a fost folosit nu numai pentru vindecare. În Egipt, de exemplu, demonstranții antiguvernamentali au încercat să orbească pilotul unui elicopter militar care şosea în control cu o sondă laser tip creion.

Autoritatea federală a aviației din SUA raportează aproximativ 3.000 de cazuri similare pe an.

Sonda laser tip duș

Sonda laser tip duș, respectiv expresia terapie laser prin scanare înseamnă, că efectul laser este aplicat în același timp pe o suprafață mare. Mărimea suprafețelor tratate variază în general între 20 și 50 cm2.

Terapie cu sondă laser tip duș este recomandată pentru tratarea leziunilor sportive, problemelor locomotorii, modificărilor, inflamațiilor reumatoide acute și cronice, durerilor neurologice, problemelor dermatologice și a țesutului cicatrizat post-chirurgical.

Laserul rece de mână

La dezvoltarea laserului de mână a contribuit faptul că, cercetătorii și-au dat seama că folosirea continuă a laserului dă rezultate mai bune. Așa a apărut laserul rece de mână, care tehnic combină avantajele celor două tipuri amintite mai sus. Are energie mai mare ca sonda laser de tip creion, și se poate trata o suprafață mai extinsă cu ele. Fiind ușoare și micuțe, putem să le luăm cu noi oriunde, asigurând astfel un tratament sistematic.

Efectul laserului rece este indiscutabilă. Mai mulți medici și echipe de sport renumite le utilizează zilnic.

Aria lor de utilizare este extinsă. Enumăr mai jos numai câteva dintre acestea:

  • crește activitatea enzimelor din interiorul țesuturilor (succinat (acid succinic) dehidrogenază);
  • îmbunătățește valorile ASLO;
  • tratarea bolilor musculare;
  • accidentări;
  • sinuzită;
  • afecțiuni ale pielii, acnee, arsuri, vergeturi;
  • vergeturile cauzate de sarcină;
  • reduse nivelul de prostaglandine. Prostaglandinele sunt substanțe chimice ca și hormonii care pot fi găsite în fiecare celulă a corpului. Prostaglandinele au efecte benefice (sporesc funcția sistemului imunitar, blochează inflamația, relaxează mușchii, mențin integritatea mucoasei gastrice, dilatează vasele de sânge, etc.) precum și efectele negative (produc inflamație, reduc fluxul de oxigen, provoacă contracții ale mușchilor, induc durere etc.). Vestea cea rea este că femeile cu endometrioză produc în exces un tip de prostaglandine, numită PGE2 care cauzează inflamație, durere și contracții uterine.

Poate fi folosit și la animalele de companie. O pisică accidentată sau un cățel cu probleme de articulații va suporta cu răbdare tratamentul cu acest aparat, care le va reduce durerea.

Laserul ce se poate fixa la încheietura mâinii și laserul nazal

Noile cercetări aduc rezultate fantastice în domeniul de iradiere a sângelui, deschizând astfel calea spre noi domenii de utilizare.

O cercetare a unei facultăți de medicină chineză arată că iradierea cu laserul rece a mucoasei nazale poate avea un efect pozitiv asupra circulației sanguine din întregul corp. Prima dată au efectuat analize pe pacienții care au avut infarct cerebral, pe a căror creier au descoperit zone cu circulație redusă, iar după scurte tratamente cu laserul rece circulația cerebrală a acestor zone a crescut semnificativ. În cazul bolilor circulatorii (infarct, stroh, tromboză…) terapia cu laserul rece o să aibă un rol semnificativ pe viitor.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în ultimii ani s-a dovedit că iradierea mucoasei nazale reduce sau chiar elimină efectele alergiei și a alergiei de polen. O altă importantă descoperire constă și în efectul terapiei cu laser în reducerea nivelului glicemiei.

Mucoasa nazală este foarte subțire și extrem de bogat în vase de sânge, astfel laserul poate iradia sângele fără diminuarea puterii lui.

La început, în vena antebrațului printr-un ac au introdus un fir de sticlă cu laser ca o infuzie, iradiind în continuu sângele.

Mai târziu aceste tratamente au fost efectuate prin piele (de ex. Prin pielea încuieturii). În zilele noastre terapia cea mai eficientă și cea mai simplă este iradierea cu laser prin mucoasa nazală.

Iradierea nazală are mai multe avantaje: mucoasă subțire, cu permeabilitate excelentă, rețea vasculară densă, care permite accesul radiației cu laser, iar nervii parasimpatici și simpatici sunt prezenți în număr mare în această zonă.

În zilele noastre, aparatele de terapie laser cel mai des folosite sunt aparatele de laser ce se poate fixa la încheietura mâinii și laserul nazal.

Ușor de utilizat, recomandat pentru toată familia. Foarte comod, poate fi folosit zilnic o dată sau de două ori, putem efectua tratamente cu durată de 20-30 de minute pe o perioadă de 10 zile.

Indicat că între perioadele de tratament să se facă repaus de 5-7 zile. Utilizarea pe o perioadă îndelungată nu are efecte adverse.

Beneficii care pot fi obținute prin terapia cu laser nazal:

  • reducerea vâscozității sângelui
  • prevenirea formării sau dizolvarea cheagurilor de sânge
  • proprietățile sângelui se ameliorează, imediat după folosirea terapiei constatându-se că globulele roșii, care înainte erau lipite, se separă și își măresc suprafața, ceea ce duce la o îmbunătățire semnificativă a capacității lor de a lega oxigenul și dioxidul de carbon
  • scăderea semnificativă a nivelului lipidelor sangvine – nivelul colesterolului LDL și cel al trigliceridele scad (dacă înainte de utilizare au avut valori peste limita normală) și astfel este combătută formarea plăcilor de aterom
  • se îmbunătățește circulația periferică, inclusiv cea de la nivel cerebral, ceea ce înseamnă că nu vă veți mai confrunta cu senzația “de mâini și de picioare reci” și că veți avea o memorie mai bună.

Folosirea laserului ce se poate fixa la încheietura mâinii și a laserul nazal

Laserul nazal este un dispozitiv sigur și eficient, utilizarea să este simplă și plăcută, iar efectele sunt evidente.

Dispozitivul nazal ce se introduce în fosa nazală se curăță cu apă curată sau ser fiziologic, înainte de utilizare. În cazul în care nu ținem curat oficiul undei laser capacitatea de tratament se poate diminua. Capacul de silicon al dispozitivului nazal se va dezinfecta sau se va schimba în cazul în care o altă persoană a utiliza aparatul. Nu este indicat să reduceți sau să opriți tratamentul medicamentos prescris în perioada utilizării aparatului doar cu consultarea unui specialist. În cazul în care în timpul tratamentului apar senzații de sete, ochi uscați, puls ridicat sau ușoare amețeli nu vă speriați. Sunt reacții anormale ale tratamentului.

Zonele de aplicarea a laserului ce se poate fixa la încheietura mâinii și a laserul nazal:

  • Artera radială: are o poziție apropiată de inimă astfel încât în decurs de doar 8 minute trece prin ea toată cantitatea de sânge a organismului.
  • Fosa nazală: Fosa nazală este aparte. Se află foarte aproape de creier și este foarte puternic vascularizată astfel încât în doar 3 minute, 60 % din sângele trece prin această zonă.
  • Punctul de acupunctură: Acest punct se află la 2 cun (1 cun ꞊ 2.31 cm) de încheietura mâinii. Din experiența clinică s-a dovedit că stimularea prin acupunctură a acestui punct energetic poate influența activitatea inimii.

Atenționări

  • Este interzis să priviți direct în unda de laser,
  • Este interzis să fie lăsat la îndemâna copiilor iar tratamentul lor trebuie să fie făcut sub stricta supraveghere a unui adult,
  • Este interzisă folosirea acestui dispozitiv de persoanele care au pacemaker (stimulator cardiac) și pompă de insulină pentru a evita eventualele interferențe.

Surse: Vasile Bogdanov – Terapia cu laser