Ozonul este o moleculă instabilă, dar foarte utilă. Ozonul este forma cu 3 atomi a oxigenului: molecula de oxigen cu 2 atomi (O2) este înlocuită cu oxigen cu 3 atomi. Ozonul își păstrează această formă cu trei atomi pe termen lung, doar dacă acest fapt este facilitat de anumiți factori externi, în caz contrar (în caz de presiune atmosferică normală) se descompune în 20 de minute în moleculă de oxigen cu doi atomi și în moleculă de oxigen cu un singur atom și extrem de reactiv. Această moleculă de oxigen cu un singur atom intră în reacție cu orice substanță dăunătoare organismului uman, inclusiv cu agenții patogeni (viruși, bacterii) și cu substanțele chimice sintetice, cum sunt resturile de medicamente. Aceasta este schema de bază a terapiei cu ozon.Ozonul este un gaz albăstrui, cu miros specific, prezentă în aparatele de fotocopiere – și aceste aparate generează ozon. Din aceste caracteristici provine și denumirea acestui gaz, din cuvântul grec ozein care înseamnă „a mirosi”. În cazul inspirării în cantități mari poate avea efect toxic, însă în contact cu pielea sau în cazul injectării în sistemul circulator, poate produce numeroase efecte benefice. 

În cadrul industriei farmaceutice ozonul este folosit pentru numeroase scopuri:

• inactivarea virusurilor, a bacteriilor, a ciupercilor și a protozoarelor

• activarea sistemului imunitar

• „curățarea” arterelor, a venelor și a capilarelor, dinamizarea aparatului circulator

• scăderea inflamațiilor de pe suprafețele de piele

• scăderea intensității durerii prin administrare prin piele

• în caz de psoriazis la nivelul pielii

• tratarea suprafețelor de piele din apropierea leziunilor cangrenate. 

Folosirea generatorului de ozon:

– În aer: sterilizarea aerului și eliminarea virusurilor, a bacteriilor și a mucegaiului.

– Dezinfectarea așternuturilor și a încălțămintelor și eliminarea mirosurilor.

– În apă: în apa potabilă, pentru clătirea cavității bucale (protejarea dinților), pentru îmbăiere și pentru detoxifierea alimentelor (legume, fructe și carne crude).

Surse: Internet